Remišová podáva podnet na Radu pre mediálne služby: Dôvodom sú neobjektívne diskusie

Veronika Remišová (vľavo) zo strany Za ľudí podáva podnet na Radu pre mediálne služby. Dôvodom sú neobjektívne diskusie. Zdroj: TASR; reprofoto YouTube/WOODOOTUBE

Strana Za ľudí vyjadrila nespokojnosť s politickými diskusiami, ktoré považuje za nevyvážené a neobjektívne, pričom tvrdí, že dochádza k porušeniu zákona o mediálnych službách. Z tohto dôvodu podáva podnet na Radu pre mediálne služby, uvádza portál topky.sk.

Strana kritizuje, že jej parlamentný klub, ktorý je druhým najsilnejším opozičným zoskupením, je v diskusiách zastúpený len minimálne. Podľa strany to vedie k situácii, v ktorej nemôžu reagovať na „zavádzajúce“ vyjadrenia koaličných politikov, pričom moderátori diskusií podľa nej tiež neplnia úlohu oponentov. Tlačové oddelenie strany túto situáciu verejne komentovalo.

„Parlamentný klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia je druhým najsilnejším opozičným klubom, no jeho politici sú v politických reláciách zastúpení neadekvátne k výsledkom volieb. Často zaznievajú jednostranné vyjadrenia koalície, pričom oponenti nemajú možnosť obhajovať svoje stanoviská, a to ani v diskusiách týkajúcich sa oblastí, za ktoré sú priamo zodpovední,“ uviedla strana. Pripomína tiež, že podľa zákona o mediálnych službách má byť zabezpečená všestrannosť informácií, pluralita názorov a objektivita v spravodajských programoch. Strana tvrdí, že vládni predstavitelia sa vyhýbajú priamym diskusiám s politikmi ich klubu, čím sa podľa nich snažia zabrániť kritike svojho vládnutia.

Strana upozorňuje, že je neprijateľné, aby si vysielatelia nechali zasahovať do obsahu svojich relácií tým, že umožnia politikom vlády vyberať si pohodlných oponentov alebo diskusných partnerov, ktorí nemajú dostatočné informácie. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová označila takúto prax za podobnú situácii z čias komunistickej totality, kde si vládna moc určovala, s kým bude diskutovať. Zdôraznila, že takéto správanie je v demokratickej spoločnosti neprípustné.

Tento podnet nasleduje týždeň po tom, čo sa v reláciách verejnoprávnej STVR dva dni po sebe objavil premiér Robert Fico. Sobotné dialógy, vysielané pravidelne v sobotu na poludnie v Rádiu Slovensko muselo pre osobnú žiadosť Kancelárie predsedu vlády narýchlo v sobotu 5. októbra meniť dramaturgiu programu po tom, čo si mal sám Fico vyžiadať vystúpenie v relácii. Nasledovne hneď v nedeľu 6. októbra odvysielala Jednotka špeciálne vydanie relácie O 5 minút 12, ktorú venovala rozhovoru Fica z osláv výročia Karpatsko-duklianskej operácie. V tomto prípade malo ísť o spoluprácu televízie s ministerstvom obrany, ktoré za pokrytie osláv vo vysielaní malo televízii aj zaplatiť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie