Dôchodcovia, POZOR: V týchto prípadoch máte nárok na zvýšenie starobného dôchodku

Dôchodci môžu mať nárok na zvýšenie starobného dôchodku. Zdroj: Pexels

Viacerí dôchodcovia môžu mať nárok na zvýšenie starobného dôchodku, pričom sa to týka najmä tých, ktorí sú aj naďalej zamestnaní. Sociálna poisťovňa informuje, že k zvýšeniu dôchodku môže dôjsť buď automaticky, alebo na základe žiadosti. Ak ste pracujúci dôchodca a naďalej podliehate dôchodkovému poisteniu po priznaní dôchodku, vznikne vám nárok na jeho zvýšenie, informujú topky.sk.

Táto úprava sa uskutoční automaticky alebo na žiadosť, ako uvádza poisťovňa na svojich stránkach. Existujú dva scenáre, podľa ktorých sa rozhodne, či je potrebné podať žiadosť. V prvom prípade, ak prestanete pracovať a dôchodkové poistenie vám počas roka zanikne, môžete požiadať o zvýšenie dôchodku hneď od nasledujúceho dňa po skončení poistenia.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že žiadosť o zvýšenie môžete podať len raz za kalendárny rok. V druhom prípade, ak stále pracujete, žiadosť nie je potrebná, pretože dôchodok sa vám automaticky zvýši od januára nasledujúceho roka.

Ak musíte podať žiadosť, mala by obsahovať vaše identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), účel žiadosti (zvýšenie dôchodku za obdobie od 1. januára do zániku poistenia) a dátum, od ktorého žiadate zvýšenie (od nasledujúceho dňa po skončení poistenia).

Podpísanú žiadosť je potrebné zaslať na adresu ústredia Sociálnej poisťovne (Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava 1). Elektronicky môžete požiadať cez portál slovensko.sk s použitím elektronického občianskeho preukazu. Po podaní žiadosti vám Sociálna poisťovňa zašle rozhodnutie o zvýšení dôchodku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie