Kto je nový minister zdravotníctva Šaško? Jeho svokrovci sú v medicíne známa firma

Exministerka Zuzana Dolinková (vľavo) predala žezlo ministra zdravotníctva Kamilovi Šaškovi (vpravo). Zdroj: TASR

Prvá významná zmena vo vláde: na post ministra zdravotníctva prichádza nová tvár – Kamil Šaško. Nahrádza Zuzanu Dolinkovú a hoci je doteraz menej známou osobnosťou, pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva. Pre väčšinu ľudí je však stále neznámou postavou. Kto je nový minister vo Ficovej vláde?

Podľa predsedu strany Hlas-SD, Matúša Šutaja Eštoka, je 38-ročný Kamil Šaško vynikajúcim odborníkom – ekonómom a manažérom. Narodil sa v Poprade, no vyrastal v Bratislave, kam sa jeho rodina presťahovala, keď mal len pár mesiacov. V šestnástich odišiel do USA, kde okrem školy hrával basketbal. Po zranení sa však rozhodol vrátiť do Európy, uvádzajú topky.sk.

Študoval na University of Sussex a London School of Business and Finance, kde sa venoval investičnému bankovníctvu. Po štúdiu pôsobil v bankovom sektore, na ministerstve financií a v európskych inštitúciách. Pred pôsobením na ministerstve hospodárstva pracoval v Národnej banke Slovenska. V strane Hlas-SD je odborníkom na ekonomiku a členom predsedníctva.

Manželka vedie Rašiho kanceláriu

Aj keď má Šaško bohatý životopis, skúsenosti v zdravotníctve mu chýbajú. Naopak, jeho manželka Mariana Šašková je v tomto sektore známejšia. Pracovala na ministerstve zdravotníctva počas pôsobenia Vladimíra Lengvarského a neskôr Zuzany Dolinkovej, ktorá ju vymenovala za riaditeľku svojej kancelárie. Po šiestich mesiacoch však prešla na ministerstvo investícií a informatizácie, kde šéfuje kancelárii Richarda Rašiho, ďalšieho člena Hlasu-SD.

Svokrovci sú v zdravotníctve známa firma

Šašková rodina má blízke väzby na zdravotníctvo aj z ďalšej strany – Šaškova svokra, Monika Pažinková, bola v minulosti riaditeľkou Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana a neskôr Polikliniky Sekčov v Prešove, ktorú spravoval jej manžel Peter. V roku 2012 sa stala predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a bola spájaná s kauzou „tety Anky“, ktorá sa týkala nevýhodných zmlúv VšZP s firmami spojenými s Annou Sučkovou, príbuznou bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Po tejto kauze Pažinková v roku 2016 odstúpila z funkcie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie