Pocta Karlovi Gottovi: K nedožitým 85. narodeninám vyrazia pamätné mince. Predaj spustia čoskoro

Mince pri príležitosti 5. výročia úmrtia legendárneho speváka Karla Gotta. Foto: ceskamincovna.cz, archív TASR/Pavel Neubauer

Slávny popový spevák Karel Gott, ktorý zomrel pred 5 rokmi 1. októbra, sa dočká ďalšej pocty. Jeho vdova Ivana chce jeho pamiatku zvečniť na pamätných minciach.

K výročiu nedožitých 85. narodenín speváka Karla Gotta, ktorý zomrel pred piatimi rokmi, nechala jeho manželka Ivana Gottová vyraziť pamätné medaily v zlate a striebre. Orientačná cena zlatej uncovej medaily je zatiaľ necelých 95 tisíc korún (3 750 eur). Predaj začne 18. októbra o 13. hodine, píšu novinky.cz.

Medaily majú na jar roku 2025 ozvláštniť slávnostné otvorenie vily, kde Karel Gott žil. „Je to sada zlatých a strieborných medailí Karel Gott 85. Návrhy boli konzultované s pani Ivanou. Jej prianie bolo, aby na nich bol spevák ako dieťa aj ako dospelý. Z druhej strany je jeho podpis a motto Choď za šťastím,“ popísal design mincí marketingový manažér Českej mincovne Jaroslav Černý.

Ten tiež popísal, že zlaté medaily sú dve – jednouncová v 85 kusoch za zhruba 95 tisíc korún, poluncová v 200 kusoch za zhruba 50 tisíc korún (2 000 eur) a strieborná je iba v jednom variante, a to v päťunci za 13 tisíc korún (510 eur). Tých bude 300 kusov.

Voľba autora, ktorý pripomenie nedožitých 85 rokov Karla Gotta, padla na Petra Horáka, ktorý speváka zvečnil už k príležitosti jeho sedemdesiatych a osemdesiatych narodenín. Skúsený medailér prijal novú výzvu a na averznej strane medaily verne spodobil Gotta nielen v zrelom, ale aj v detskom veku.

Reverzná strana potom nesie Gottov podpis, jeho životné letopočty 14. 7. 1939 – 1. 10. 2019 a názov populárnej piesne, ktorý je zároveň výrečnou životnou výzvou: Choď za šťastím. Medaily je možné si už teraz zarezervovať na stránkach Českej mincovne, predaj bude spustený v piatok 18. októbra o 13. hodine.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie