Nález bomby z 2. svetovej vojny zamestnal záchranné zložky, museli evakuovať štvrť v Hamburgu

Nález bomby z obdobia druhej svetovej vojny si v sobotu neskoro večer vynútil čiastočnú evakuáciu obľúbenej mestskej štvrte Sternschanze v nemeckom meste Hamburg. Foto: X/@PoRo2025, @osintel101

Niekoľko tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy v hamburskej módnej štvrti Sternschanze po tom, čo objavili bombu z obdobia druhej svetovej vojny. 

Nález bomby z obdobia druhej svetovej vojny si v sobotu neskoro večer vynútil čiastočnú evakuáciu obľúbenej mestskej štvrte Sternschanze v nemeckom meste Hamburg.

Viac ako 5000 ľudí bolo evakuovaných do bezpečia z 300-metrovej uzavretej zóny, informovali hasiči. Polícia evakuovala aj reštaurácie a bary v okolí, píše Deutsche Welle.

Obyvateľom v okruhu 500 metrov bolo povedané, aby sa nezdržiavali vonku, mali zatvorené okná a dvere a presunuli sa do miestností mimo nebezpečnej zóny. Krátko po polnoci miestneho času hasičský zbor, ktorý bol privolaný na rozsiahlu operáciu, na sociálnych sieťach informoval, že bombu sa podarilo zneškodniť.

Nález bomby narušil aj železničnú dopravu, keďže v evakuovanej oblasti bola aj stanica Sternschanze S-Bahn, ktorá je vyťažená najmä cez víkendy. V nedeľu skoro ráno hamburská polícia uviedla, že opatrenia hasičského zboru sa postupne rušia.

Bombu našli pri stavebných prácach v areáli základnej školy. Samotné zneškodňovanie trvalo podľa záverečného vyjadrenia hasičov len asi 30 minút a prebehlo bez komplikácií.

Nemecko je zvyknuté nachádzať nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny zo spojeneckých a sovietskych bombardovacích kampaní. Väčšina z nich je zneškodnená odborníkmi na zneškodňovanie bômb.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie