Z otužovania sa stáva fenomén s pozitívnymi účinkami na telo, ale aj rizikami. Ako začať krok po kroku?

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Lukáš Mužla, Dano Veselský

Fenomén otužovania v zimných mesiacoch si získava čoraz viac fanúšikov. Začiatočníci by nemali do studených vôd vhupnúť okamžite, ale začať postupne, aby si telo zvyklo. Okrem benefitov ale otužovanie prináša pre určité skupiny ľudí riziká.

S nižšími vonkajšími teplotami klesá aj teplota vodných plôch. To sú ideálne podmienky pre otužilcov, ktorí sa nemusia obávať preplnených jazier kúpajúcimi sa ako počas leta.

Ak vás netrápia zdravotné problémy a začnete s otužovaním opatrne, podľa odborníkov si vybudujete odolnosť proti chladu, eliminujete jesennú únavu a najmä, posilníte imunitný systém, píše portál medium.com.

Otužovanie v praxi je úmyselné vystavenie tela nízkym teplotám – zvyčajne prostredníctvom metód, ako sú ľadové kúpele, studené sprchy či plávanie v chladných vodách. Táto pretrvávajúca tradícia má svoje korene v stáročiach; početné kultúrne zvyky od starovekých civilizácií až po rôzne domorodé praktiky na celom svete začlenili túto metódu do svojich zdravotných rituálov.

Pravidelné vystavovanie sa studenej vode zlepšuje krvný obeh, pretože spôsobuje stiahnutie a následné rozšírenie ciev. Tento proces pomáha nielen pri vyplavovaní toxínov, ale tiež zlepšuje celkové kardiovaskulárne zdravie.

Štúdie preukazujú schopnosť stimulovať imunitný systém, čo má za následok zvýšenú produkciu bielych krviniek a ďalších zložiek dôležitých pre boj s chorobami a infekciami. Vystavenie nízkym teplotám môže naštartovať metabolizmus. Keďže si telo snaží zachovať svoju vnútornú teplotu, zintenzívňuje rýchlosť metabolizmu – fenomén, ktorý pomáha pri spaľovaní kalórií a regulácii hmotnosti.

Chladová terapia sa môže pýšiť skvelými vlastnosťami, pretože znižuje zápal a bolesť. Športovci často využívajú ľadové kúpele na zmiernenie bolesti svalov, čím urýchlia regeneráciu po silnej fyzickej námahe.

S otužovaním je vhodné začať už v jesennom období, nie až v zime, píšu noviny.sk. Stať sa otužilcom nie je ľahký krok, ale má viacero výhod. „Človek keď si ide zaplávať do studenej vody, tak je ako v tretej kozmickej rýchlosti a je taký nakopnutý,“ hovorí otužilec a plavecký tréner Zoltán Makai.

„Vbehla som do jazera v januári, robila som to kvôli sennej nádche, ktorú som porazila. Cítim sa odvtedy lepšie, neberiem žiadne lieky,“ opísala otužilkyňa Denisa Polakovičová.

Prínosy pre duševné zdravie: Splnením výziev znášať chlad môžete zvýšiť duševnú odolnosť, zmierniť úroveň stresu a potenciálne zlepšiť symptómy spojené s depresiou alebo úzkosťou.

Možné riziká: Aj keď otužovanie poskytuje rôzne zdravotné výhody, skrýva v sebe riziká – najmä ak do hry vstupujú nesprávne postupy. Dlhodobé vystavenie studenej vode môže vyvolať hypotermiu, stav charakterizovaný poklesom telesnej teploty na nebezpečne nízke úrovne.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie