Vyhrajte rakvu! Kuriozity na pohrebnom bále v Lučenci

Zdroj: Reprofoto/sapaks.sk, Facebook/Rimava.sk

V Lučenci sa uskutočnila netradičná akcia, ktorá mala za cieľ priblížiť verejnosti povolanie pohrebníkov a ukázať, že táto profesia nie je len o smútku, ale má aj ľudský rozmer. Druhý ročník podujatia organizovaného Slovenskou asociáciou pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) prilákal mnoho zvedavcov, ktorí sa mohli zúčastniť rôznych zaujímavých aktivít, ako napríklad súťaž v kopaní hrobov či prehliadka pohrebných vozidiel. Súťažiaci zo Slovenska, Česka a Maďarska si zmerali sily v tom, kto dokáže vykopať najhlbšiu jamu v časovom limite jednej hodiny. Píše o tom mynovohrad.sme.sk.

Jedným z najväčších lákadiel podujatia bola prehliadka pohrebných áut. Návštevníci si mohli prezrieť nielen bežné vozidlá, ale aj historické kúsky či špeciálne upravené autá s neobvyklými funkciami. Jedno z vozidiel malo dokonca nainštalovaný držiak na televízor, čo požadoval zákazník, ktorý plánoval používať vozidlo na rybolov. Táto kuriozita ilustruje, ako pohrebníctvo musí reagovať na individuálne požiadavky klientov. Pohrebné autá sú prispôsobované podľa želaní zákazníkov a ich výroba je často šitá na mieru.

Súťaž v kopaní hrobov 

Hroby sa kopali priamo v areáli dovolenkového rezortu pri Lučenci. Dvojčlenné tímy museli vyhĺbiť jamu o špecifických rozmeroch, aby do nej vošiel putovný rám. Súťaž nebola len o zručnosti, ale aj o rýchlosti. Víťazom sa stali súťažiaci z Maďarska, ktorí predbehli kolegov z Bolerázu a Komárna. Boleráz si však odniesol aj zápis do Knihy slovenských rekordov, kde komisár Igor Svítok zaznamenal dva rekordy – jeden za súťaž v kopaní hrobov a druhý za počet pohrebných vozidiel na prehliadke.

Zaujímavosti z podujatia

Medzi ďalšie zaujímavosti patrila aj možnosť vyhrať v tombole rakvu alebo poukaz na kremáciu, čo dodalo akcii humorný a jedinečný rozmer. Prehliadka sa sústredila nielen na praktickú stránku pohrebníctva, ale aj na jeho históriu a tradície. Napríklad, starobylý pohrebný kočiar z roku 1925, ktorý bol zrenovovaný, upútal pozornosť návštevníkov. Tento kočiar je obľúbený najmä u rómskej komunity a kočovníkov, ktorí si želajú, aby posledná cesta ich blízkeho bola uskutočnená vo veľkom štýle.

Zaujímavé situácie z praxe

Predseda SAPaKS, Ladislav Stríž, počas podujatia zdôraznil, že pohrebníctvo čelí mnohým výzvam, ktoré si bežní ľudia často nevedia predstaviť. Jedným z veľkých problémov je napríklad priberanie populácie. Spomenul prípad, kedy museli z jedenásteho poschodia pomocou hasičov zniesť zosnulého s hmotnosťou viac ako 400 kilogramov. Takéto situácie vyžadujú špeciálnu techniku a výbavu, čo robí túto profesiu náročnou, ale nevyhnutnou.

Cieľ podujatia

Cieľom tohto netradičného podujatia bolo zbúrať tabu spojené s pohrebníctvom a ukázať verejnosti, že aj táto oblasť má svoje miesto v každodennom živote. „O pohrebníctve ľudia veľmi nechcú počúvať a my sa to snažíme zmeniť,“ povedal Stríž. Pripomenul, že podobné akcie môžu prispieť k väčšiemu porozumeniu a k ľahšiemu prijímaniu tejto neľahkej témy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie