Obľúbený obchod Slovákov sa topí v problémoch. Stráca zákazníkov a peniaze

Zdroj: Pexels/Ivan Samko, Facebook/Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave

Mall Group, známy hráč v oblasti e-commerce v strednej Európe, sa v posledných rokoch ocitla v červených číslach. Spoločnosť, ktorá kedysi patrila medzi lídrov online nakupovania, stratila stovky tisíc zákazníkov a vykazuje výrazné straty. Materská firma Allegro sa však snaží o ozdravenie a prijala viaceré opatrenia na zlepšenie finančnej situácie. Akvizícia Mall Group spoločnosťou Allegro v hodnote 881 miliónov eur v roku 2021 sa stala jednou z najväčších transakcií v strednej Európe.

Podľa forbes.cz, Mall Group, ktorá pôsobí v piatich krajinách vrátane Slovenska, Česka, Chorvátska, Maďarska a Slovinska, sa stala obľúbenou voľbou pre zákazníkov, ktorí hľadali elektroniku a bielu techniku. Počas pandémie sa spoločnosti darilo a v roku 2021 dosiahla zisk.

Avšak po pandémii nastal výrazný pokles predaja. V roku 2022 sa tržby v online sektore v Česku prepadli, čo sa dotklo aj Mall Group. Straty sa postupne hromadili a spoločnosť vykázala miliardové mínusy.

Jedným z hlavných problémov bolo to, že Mall Group nedokázala udržať krok s konkurenčnými platformami, ako je napríklad Alza. Medziročne sa objem predaného tovaru prepadol o 36 %, čo znamenalo pokles z 161 miliónov eur na 103 miliónov eur za druhý kvartál roku 2024.

Navyše, spoločnosť stratila približne 12 % svojich aktívnych zákazníkov, čo predstavuje približne 400-tisíc ľudí.

Allegro sa snaží o záchranu

Po akvizícii Mall Group začala poľská spoločnosť Allegro hľadať spôsoby, ako zvrátiť negatívny trend a stabilizovať situáciu. Allegro je dominantným hráčom na poľskom trhu e-commerce, a jeho cieľom je preniesť tieto úspechy aj na ostatné trhy, na ktorých Mall Group pôsobí.

Podľa expats.cz, jedným z najväčších krokov bolo rozhodnutie zlúčiť Mall.cz a CZC.cz s platformou Allegro. Táto fúzia umožní spoločnosti zjednotiť technické a softvérové riešenia, čím sa zvýši efektivita a znížia náklady.

Podľa finančného riaditeľa Allegra, Jonathana Easticka, sa spoločnosť sústredí na zlepšenie ziskovosti tým, že obmedzí marketingovú podporu produktov s nízkou maržou, ktoré generovali straty.

Ďalším kľúčovým opatrením je zníženie nákladov na prevádzku a zameranie sa na segmenty, ktoré prinášajú vyššiu ziskovosť. Z tohto dôvodu sa Allegro rozhodlo zrušiť kamenné predajne Mall Group a presunúť predaj výhradne na online platformy

Tento krok by mal viesť k stabilizácii finančných ukazovateľov, hoci firma stále bojuje s prepadom predaja v niektorých segmentoch.

Prečo sa Allegro rozhodlo pre akvizíciu Mall Group?

Ako píše rockawaycapital.com, kúpou Mall Group si Allegro zabezpečilo prístup na nové trhy v strednej a východnej Európe. Tento krok im umožnil rozšíriť svoju prítomnosť v krajinách ako Slovensko, Česko, Maďarsko či Chorvátsko. Mall Group so svojou širokou zákazníckou základňou a obľúbenými značkami bola ideálnym kandidátom na rozšírenie obchodných aktivít.

François Nuyts, generálny riaditeľ Allegra, vidí veľký potenciál v kombinácii skúseností Mall Group s platformou Allegro. Spoločným cieľom je vytvoriť jednotnú platformu, ktorá bude zákazníkom ponúkať ešte širší výber produktov za výhodné ceny a zároveň umožní obchodníkom predávať na viacerých trhoch.

Budúcnosť Mall Group

Aj keď sa situácia v Mall Group zatiaľ nezlepšila, Allegro verí, že prijaté opatrenia prinesú výsledky v dlhodobom horizonte. Allegro plánuje naďalej investovať do modernizácie platformy a zlepšovania zákazníckej skúsenosti.

Podľa expertov je jedným z kľúčových faktorov úspechu schopnosť spoločnosti udržať si aktívnych zákazníkov a prilákať nových. Výrazný pokles zákazníkov v posledných rokoch je pre Mall Group vážnym varovaním, no s podporou Allegra má spoločnosť šancu vrátiť sa späť na vrchol.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie