Nečakajte na katastrofu! Tieto znaky vám prezradia, že by ste už mali vymeniť pneumatiky

Zdroj: Pexels/Artem Podrez, Matheus Bertelli

Každý majiteľ vozidla vie, že pneumatiky sú jedným z najdôležitejších prvkov ovplyvňujúcich bezpečnosť a komfort jazdy. Často sa však prehliadajú alebo sa výmena odkladá. Mechanici a odborníci varujú, že pravidelná kontrola pneumatík je kľúčová pre bezpečnú jazdu a dlhšiu životnosť vozidla. Kedy by ste mali pneumatiky vymeniť? Existuje niekoľko dôležitých faktorov, na ktoré by ste mali dávať pozor. Píše o tom Start It Up. 

Prvým a najzrejmejším znakom, že pneumatiky potrebujú výmenu, je hĺbka dezénu. Nové pneumatiky majú dezén medzi 8 až 10 mm, čo zabezpečuje dostatočnú priľnavosť na vozovke. Avšak s časom sa dezén opotrebováva, a to môže viesť k nebezpečným situáciám, ako je napríklad hydroplaning v daždivom počasí​.

Podľa slovenských predpisov musí hĺbka dezénu dosahovať minimálne 1,6 mm pre letné pneumatiky a 3 mm pre zimné​.

Ak sa dezén zníži pod túto hranicu, je potrebné pneumatiky okamžite vymeniť.

Vek pneumatiky: Nezanedbávajte čas

Aj keď pneumatiky môžu na pohľad vyzerať nepoškodené, ich vek môže ovplyvniť ich výkonnosť. Mechanici odporúčajú vymeniť pneumatiky po piatich až desiatich rokoch od dátumu výroby, aj keď nie sú úplne opotrebované​.

Po tomto čase guma tvrdne a stráca svoje pôvodné vlastnosti, čo môže viesť k zníženiu priľnavosti na vozovke. Pneumatiky sa tak stávajú nebezpečné a zvyšuje sa riziko prasknutia​.

Ak si nie ste istí vekom vašich pneumatík, skontrolujte ich bočnú stenu. Ako píše oponeo.sk, každá pneumatika má vyrazený kód DOT, ktorý udáva týždeň a rok výroby. Ak majú vaše pneumatiky viac ako desať rokov, odporúča sa ich vymeniť, aj keď na prvý pohľad vyzerajú v poriadku​.

Tlak v pneumatikách: Zanedbávaný faktor

Správny tlak v pneumatikách je dôležitý nielen pre bezpečnosť, ale aj pre rovnomerné opotrebovanie dezénu a ekonomickú spotrebu paliva. Pneumatiky s nízkym tlakom sa rýchlejšie opotrebovávajú po okrajoch, zatiaľ čo pretlakované pneumatiky sa rýchlejšie opotrebujú v strede​.

Nepravidelné opotrebenie môže tiež signalizovať problémy s nastavením kolies alebo inými mechanickými poruchami​.

Odporúča sa pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách, najmä pred dlhšími cestami. Správny tlak nájdete v manuáli k vozidlu alebo na štítku umiestnenom na dverách vodiča​.

Prečo meniť všetky štyri pneumatiky naraz?

Podľa portálu car id, odborníci odporúčajú, aby ste v prípade potreby výmeny vymenili všetky štyri pneumatiky naraz. Dôvodom je zabezpečenie rovnomernej priľnavosti a rovnováhy počas jazdy. Ak vymeníte len dve pneumatiky, mali by byť umiestnené na zadnej náprave, kde zlepšujú stabilitu a bezpečnosť​.

Ak sú vaše pneumatiky nerovnomerne opotrebované, môže to byť príznak nesprávneho nastavenia kolies alebo problémov s tlakom v pneumatikách. Nezabudnite tiež pravidelne rotovať pneumatiky, aby ste predĺžili ich životnosť​.

Aj keď máte ešte viac ako mesiac na výmenu letných pneumatík za zimné, je dôležité nebrať bezpečnosť na ľahkú váhu. Na Slovensku sú zimné pneumatiky povinné od 15. novembra do 31. marca, a to najmä vtedy, keď je cesta pokrytá snehom, ľadom alebo námrazou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie