Bratia Menendezovci: Netflix rozčúlil vrahov, ich príbuzných aj generáciu Z

Erik a Lyle Menendezovci (vľavo) sú odsúdení za vraždu rodičov Josého a Mary Louise "Kitty" Menendezovej. Zdroj: X/maria. El Urbano, ♡@laacolee

Vražda z Beverly Hills žije dodnes, aj keď je tridsaťpäť rokov stará. Nevzrušuje len hollywoodskymi kulisami, dramatickým zvratom. Žije tiež podporou, ktorá sa súrodencom odsúdeným za vraždu rodičov dostáva od príbuzných. Vyjadreniami vrahov samotných. A novými dôkazmi. To všetko využili algoritmy Netflixu.

Kostra spletitej kauzy, ktorou diváctvo seriálu Monstra: Príbeh Lylea a Erika Menendezových prechádza, je celkom prehľadná – ak sa na ňu pozeráme vyšetrovacími a procesnými očami. Informuje idnes.cz. Dvadsiateho augusta 1989 boli vo svojej vile v Beverly Hills zabití manželia Jose a Kitty Menendezoví. Celkom šestnástimi výstrelmi z tesnej blízkosti. Políciu zavolali ich synovia Lyle a Erik, ktorí mali vtedy dvadsaťjeden a osemnásť rokov, a vypovedali, že rodičov našli zavraždených, keď sa vrátili z kina.

Nakoniec boli z vraždy obžalovaní chlapci. Dozvedeli sa, že činy vysvetlili roky trvajúcim fyzickým, psychickým a sexuálnym zneužívaním zo strany otca. Matka, závislá na drogách a alkohole, im neverila. Obávali sa, že otec splní svoje údajnú hrozby a zabije ich, aby predišiel zahanbeniu.

Komplikované súdne konanie nakoniec skončilo vylúčením dôkazov o ich týraní. Súd poslal súrodencov v roku 1996 do väzenia za vraždu prvého stupňa a sprisahanie na vraždu. Na doživotie, bez možnosti prepustenia. Takže za mrežami sú dodnes.

Prípad tým rozhodne neskončil

Fakt, že sa dostal do hľadáčika Netflixu, to dokazuje. Aj bombastický úspech seriálu u publika. Po svojom uvedení sa dostal medzi najsledovanejšiu desiatku programov Netflixu v 89 krajinách; počas víkendu, keď sa vysielal prvý diel, mal 12,3 milióna vzhliadnutí.

Kauza, ktorá je buď príbehom otcovraždy a matkovraždy kvôli kráľovskému dedičstvu, alebo tragédiou zúfalého aktu roky mrzačených mladých chlapcov, je stále živá. Ohlasy to len potvrdzujú.

Ako na ňu reaguje Erik Menendez a ako seriál odsúdilo aj jeho príbuzentvo? Ako a prečo stará kauza z doby, keď bol svet celkom iný, rozprúdila a oslovila generáciu Z. A pripomenieme, o čo väznení bratia usilujú a k akému novému dôkazu upínajú nádeje.

Najprv si pripomenieme, prečo zločin tak magnetizuje od samého začiatku.

Predovšetkým ide prirodzene o kulisy zločinu

Páchatelia akoby vykĺzli zo seriálu Beverly Hills 90210, dobrej školy, drahé oblečenie, horibilné míňanie, maniere bohatej smotánky, mali všetko, čo chceli. Bohatá rodina, otec šéf filmového štúdia, vila za päť miliónov dolárov. A zrazu bum. Všetko vyletelo do vzduchu.

A v troskách sa malo odhaliť množstvo temných rysov veľkoburžoáznej rodinky. Závislá a násilnícka matka, perfekcionistický a krutý otec – ktorý oboch chlapcov, najprv Lyleho a potom, od jeho šiestich rokov, Erika, nútil k sexu. Svet chlípností, zvrhlostí, teroru na tej najlepšej adrese. Niečo, čo vás zaujme.

Hrozné spolužitie zastreté bohatstvom a prestížnou spoločenskou pozíciou šlo navyše do pekla nanajvýš brutálne. Otca Josého zasiahlo šesť rán z guľovnice, posledná bola ako poprava, zozadu do hlavy. Matku Kittie prevŕtalo desať výstrelov, posledná jej znetvorila tvár, keď sa snažila márne odplaziť. Aby matku mohol Lyle doraziť, musel bežať so svojou puškou do auta, kde mal náboje. Masaker.

Proces fascinoval. Urobili to znudení, nevďační chlapci pre štrnásťmiliónové dedičstvo, ešte viac rolexiek, vozidiel ako Porsche Carrera, ešte viac bezuzdného hýrenia? Alebo sú skutočne zúfalými obeťami trýznenia, ako dokladala obhajoba vedená špičkovou obhajkyňou Leslie Abramsonovou, ktorá akoby vystúpila z hollywoodskeho filmu, nielen vďaka svojej aureole zlatých vlasov?

Celé to bolo ako hollywoodsky film. Ostatne, spektakulárne súdne pojednávanie v roku 1993 začala prenášať televízna stanica Court TV  Skorý exemplár žánru true crime.

Ako to celé dopadlo, s tým Lyle a Erik dodnes nesúhlasia. Ani s tým, ako to ukazuje Netflix. Je pozoruhodné, že ich príbuzní stoja stále za nimi.

„Necestné vykreslenie tragédií okolo nášho zločinu,“ tak dielo režiséra Ryana Murphyho opisuje Erik Menendez. Seriál nepovažuje len za „skľučujúce študovanie“ seba a brata, predovšetkým mu vyčíta, že špiní všetky chlapčenské a mužské obete sexuálneho zneužívania.

Vracia nás o niekoľko krokov dozadu, späť do čias, keď obžaloba budovala naratív na presvedčenie, že mužov nemožno sexuálne zneužívať a že muži prežívajú traumu inak ako ženy,“ uvádza Erik Menendez. Naráža na to, že pri procese jeden z prokurátorov skutočne vyložil, že „muža nemožno znásilniť, pretože sa im pre znásilnenie nedostáva potrebných náležitostí“.

V reakcii na seriál sa ukázalo ešte jedno vyhlásenie , vlastne snáď oveľa pádnejšie.

„Sme doslova celá rozšírená rodina Erika a Lyleho Menendezovcov. Je nás 24 a dnes chceme dať vedieť svetu, že podporujeme Erika aj Lyleho,“ začína silný text, „individuálne a kolektívne sa modlíme za ich prepustenie.“

Režiséra rodina obviňuje, že svoje „šok-dráma“ založil na postoji obžaloby, nikoho z príbuzných nikdy nekontaktoval, výsledkom sú ohováranie a nočná mora.

„My vieme, čo sa v ich domove odohrávalo a ako nepredstaviteľne neusporiadané životy znášali. Niekoľko z nás bolo svedkami mnohých zverstiev, ktoré by nemal nikdy nikto vidieť,“ opisuje rodinné vyhlásenie.

Ostatne, niekoľko rodinných svedectiev, bratrancov, sesternice a tety, chlapcov podporilo už pri procese.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie