Viete, ako svieti vaše auto? Spoznajte ho a nebudete v prevádzke pre ostatných NEBEZPEČENSTVOM

Viete, ako svieti vaše auto? Zdroj: Unsplash

Kedy ste naposledy videli auto, ktoré v daždi alebo za súmraku jazdilo s „dennými svetlami“? A viete, ako presne fungujú svetlá vo vašom vozidle, kedy sú zapnuté a kedy sa aktivujú hlavné svetlomety?

Moderné autá majú niekoľko druhov svetiel, ale nie vždy je jasné, kedy ktoré používať.

Kedy by ste mali zapnúť hmlové svetlá? Hmlové svetlá na aute sa používajú najmä v hustej hmle, čo je zrejmé už z ich názvu. Informuje portál oponeo.sk.

Okrem hmly ich však môžete aktivovať aj pri silnom snežení alebo daždi, keď je viditeľnosť výrazne obmedzená. Hmlovky majú primárne za úlohu zvýšiť viditeľnosť vozidla pre ostatné vozidlá idúce za vami aj pred vami. Predné hmlovky navyše zlepšujú váš výhľad v hmle. Je mimoriadne dôležité vedieť, kedy hmlové svetlá zapnúť a kedy ich vypnúť.

Pri zhoršenej viditeľnosti je na rozhodnutí vodiča, či hmlové svetlá zapne alebo nie, avšak dôležité je myslieť aj na ostatných šoférov. Hmlovky môžu totiž spôsobovať nepríjemné oslnenie.

Zdroj: Unsplash

Predné hmlovky majú bielu farbu, zatiaľ čo zadné sú červené. Keďže ide o intenzívne svetlo, je dôležité ich vypnúť, ak stojíte v kolóne alebo sa viditeľnosť zlepšuje. Ak okolo seba vidíte ostatné vozidlá, nie je potrebné hmlovky používať. Navyše, ak ich necháte zapnuté, aj keď nie je hmla, nesneží a neprší, hrozí vám pokuta.

Používanie denného svietenia a stretávacích svetiel

Denné svetlá vznikli ako odpoveď na povinnosť svietiť počas dňa a zvyšujú vašu viditeľnosť na ceste aj za optimálnych podmienok. Pri dobrej viditeľnosti stačí väčšinou používať denné svetlá, avšak väčšina z nich svieti len vpredu, čo môže byť nevýhoda pre vozidlá za vami, keďže môžu byť málo viditeľné. Existujú aj vozidlá, ktoré pri dennom svietení aktivujú aj zadné svetlá, no tie sú zatiaľ v menšine. Ak sa objaví hmla, začne pršať alebo snežiť, je lepšie prepnúť na stretávacie svetlá, aby ste mali osvetlené aj zadnú časť vozidla.

Ak vaše auto nemá denné svietenie, musíte nevyhnutne používať stretávacie svetlá. Parkovacie svetlá nenahrádzajú denné svietenie, takže na splnenie zákonných požiadaviek používajte buď denné svetlá, alebo stretávacie svetlá. Je dôležité spomenúť aj správne nastavenie stretávacích svetiel, resp. ich sklonu. Zlé nastavenie sklonu môže spôsobiť oslnenie vodičov ostatných vozidiel, podobne ako pri používaní hmloviek alebo diaľkových svetiel. Sklon stretávacích svetiel by mal byť prispôsobený aj zaťaženiu vozidla.

Dajte si pozor na diaľkové svetlá

Diaľkové svetlá sú užitočným pomocníkom na tmavých cestách bez osvetlenia, najmä v situáciách, kedy hrozí stret so zverou. Ak chcete aktivovať diaľkové svetlá, jednoducho použite ľavú páčku – zvyčajne ich zapnete potlačením páčky vpred a vypnete zatlačením späť. Ak páčku jemne potiahnete smerom k sebe, diaľkové svetlá budú svietiť len dovtedy, kým ju neprepustíte, čo vám umožní krátko presvietiť cestu.

Pri používaní diaľkových svetiel je však potrebné byť veľmi opatrný, pretože môžu výrazne oslniť ostatných vodičov. Ide o veľmi jasné svetlo, ktoré by sa malo aktivovať iba v naozaj zhoršených svetelných podmienkach, resp. v úplnej tme, a to len na nevyhnutný čas.

Tak jednoduchá záležitosť to zas nie je

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že zapínanie svetiel v aute je jednoduchá záležitosť. Napriek tomu je v praxi stále veľa áut, ktoré jazdia nevhodne osvetlené v daždi, hmle či šere. Informuje auto.cz. Je to spôsobené tým, že to vodičom je jedno, alebo len jednoducho nevedia, ako ovládať osvetlenie svojho vozidla? Ak je to druhý prípad, je potrebné urobiť osvetu.

Za slnečného počasia je to väčšinou jednoduché – stačí mať ovládač svetiel nastavený na režim Auto a vozidlo sa postará o správne osvetlenie samo.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie