Chorvátsko prišlo o kus svojej najslávnejšej pláže, roztrhal ju Boris

Pláž Zlatni rat zmenila svoju podobu, na vine je búrka Boris. Zdroj: Profimedia

Slávna chorvátska pláž Zlatni rat pri luxusnom letovisku Bol na ostrove Brač často menila počas jadranských jesenných búrok svoj tvar. Tentoraz sa ale stalo niečo iné: búrka sprevádzajúca tlakovú níž Boris, ktorá do strednej Európy priniesla ničivé povodne, Zlatni rat roztrhala na kusy a časť odniesla do mora.

Reakcie miestnych obyvateľov na zmiznutie veľkej časti najslávnejšej chorvátskej pláže sa rôznia. Jedni to pripisujú klimatickým zmenám a obávajú sa, čo všetko pri Bole na Brači o tohtoročných jesenných a zimných búrok zmizne.

„Nikdy som nič také nezažila,“ poznamenala o vyčíňaní búrky Boris podľa webu Dalmacija Danas jedna z obyvateľiek Bolu. „Je to dôsledok veľkých klimatických zmien, to je jasné,“ doplnila. Iní obyvatelia luxusného letoviska na ostrove Brač ale radia zachovať pokoj a tvrdia, že Zlatni rat sa vráti na svoje miesto, až začne vietor fúkať opačným smerom, teda od mora.

Pláž Zlatni rat na ostrove Brač je známa svojou schopnosťou meniť tvar, čo sa deje kvôli kombinácii morských prúdov, vetra a vĺn. Tieto sily neustále pohybujú malými kamienkami a pieskom, ktoré tvoria a pokrývajú pláž.

Symbol nekonečnej sily prírody

Podľa webu Morski.hr pritom môže dôjsť k významným zmenám jej tvaru. Napríklad v januári 2021 sa na hornej časti pláže vytvorilo morské jazierko v tvare srdca.

Morské prúdy a vietor robia z pláže Zlatni rat podľa webu jedinečnú atrakciu a symbol nekonečnej sily prírody. Pláž počas letnej sezóny poskytuje vynikajúce podmienky na vodné športy, ako sú windsurfing a kitesurfing.

Búrka sprevádzajúca tlakovú nižšie Boris priniesla na pobreží Jadranského mora prudké poryvy vetra a prívalové dažde, ktoré tam spôsobili rozsiahle záplavy. Pod vodou sa tak ocitlo množstvo miest vrátane historických častí Dubrovníka, píšu novinky.cz.

Boris ale vyčíňal aj inde. Do Česka a okolitých štátov strednej Európy priniesol zrejme najväčšie povodne za posledné desiatky rokov. Silný a niekoľko dní neustávajúci dážď meteorológovia predvídali dopredu, napriek tomu sa niektoré oblasti nemohli dostatočne pripraviť na pohromu, ktorá prišla.

Množstvo zrážok tam totiž prekonalo nielen všetky prognózy, ale aj najhoršie obavy. Ďalšou súčasťou katastrofy, ktorú Boris priniesol, bola aj tlaková výška nad severovýchodnou Európou. Tá zablokovala postup Borisa, ktorý tak aj so všetkou vodou uviazol nad strednou Európou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie