Vedci chcú oživiť vyhynuté zvieratá: Prvý mamut sa má narodiť už o pár rokov

Ilustračné zábery Zdroj: Pexels

Americká spoločnosť sľubuje oživenie vyhynutých druhov. Patria medzi ne tvory z doby ľadovej a zvieratá, ktoré zmizli za posledných tisíc rokov. Prvé výsledky plánuje predstaviť ešte v tomto desaťročí.

Americká spoločnosť Colossal Biosciences chce oživiť niekoľko vyhynutých druhov. Podľa denníka Independent medzi ne patria mamuty, ale aj maurícijský vták dronte, známy aj ako vták dodo, a tasmánsky vačkovec, známy aj ako tasmánsky tiger.

Celkový zoznam je však dlhší. Podľa denníka Daily Telegraph na ňom figuruje obrovský druh bobra Castoroides a prehistorický medveď krátkolebý. Podľa generálneho riaditeľa Bena Lamma by spoločnosť chcela priviesť na svet prvého mamuta v roku 2028. „Momentálne sme na dobrej ceste, čo je skvelé,“ vyhlásil. Mláďa mamuta však strávi takmer dva roky v maternici. Je teda možné, že ho jedno z ďalších plánovaných zvierat predbehne pri pôrode.

„Zatiaľ nekomentujeme, ktorý druh bude prvý, ale verím, že je vysoko pravdepodobné, že nejaký druh budeme mať už pred rokom 2028,“ dodal Lamm. Hlavnými kandidátmi sú práve dodo a vakovlk.

Pre mamuta má ako náhradný rodič poslúžiť slon indický. Pri dode by to potom mohol byť holub nikobarský, jeho najbližší príbuzný. U vakovlka je ale situácia trochu zložitejšia a pre jeho odchovanie bude pravdepodobne potrebná umelá maternica, píše tn.cz.

Na návrat vyhynutých zvierat späť medzi živé firma vybrala už stovky miliónov dolárov. Medzi prispievateľmi nechýba napríklad režisér Peter Jackson, ktorý na oživenie doda podľa magazínu Forbes venoval 10 miliónov dolárov. Medzi ďalšie známe osobnosti, ktoré projekt podporili, patrí aj herec Chris Hemsworth alebo profesionálna celebrita a dedička hotelového impéria Paris Hilton. Spoločnosť hlása, že chce tiež zabrániť zmiznutiu stále žijúcich druhov, ktorí sú na pokraji vyhynutia. Na tieto účely založila osobitnú nadáciu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie