Najlacnejšie lieky na Slovensku sú NEDOSTUPNÉ. Kvôli kríze zdravotníctva začala LIEKOVÁ TURISTIKA

Slovensko má jednu z najprísnejších cenových regulácií generík v Európe. Zdroj: Pexels

Slovensko má jednu z najprísnejších regulácií cien generických liekov v Európe. Nízke ceny odradili výrobcov od dodávok, čo viedlo k výpadkom liekov v lekárňach a núti pacientov hľadať alternatívy, často za omnoho vyššie ceny. Tým je ohrozená dostupnosť liečby pre širokú verejnosť.

Odborníci o tejto problematike diskutovali na konferencii televízie TA3 Zdravotníctvo.

Zdravotnícky analytik Martin Smatana na úvod konferencie predstavil štatistiky týkajúce sa podielu generickej liečby v celkovej liečbe. Podľa najnovších údajov za rok 2021 dosahuje podiel generických liekov približne 64 percent, čo sa na prvý pohľad zdá byť pozitívne. Avšak, ak sa pozrieme na historické údaje, zistíme, že pred desiatimi rokmi sa tento podiel pohyboval okolo 72-73 percent a pred pätnástimi rokmi takmer 80 percent, čo naznačuje klesajúci trend.

Smatana poznamenal, že pokles podielu generík nie je spôsobený iba nízkymi cenami. Uviedol, že existujú úspešné firmy, ktoré dosahujú nízke marže, avšak operujú vo vysoko obrátkových sektoroch s veľkými trhovými objemami, čo na Slovensku chýba. Podľa jeho slov mala Slovenská republika medzi rokom 2018 a júlom 2022 najprísnejšiu reguláciu cien generík v celej Európe. Dodal, že generiká nielenže šetria náklady, ale tiež zlepšujú dostupnosť liečby.

Najčastejšie sa stretávame s nedostatkom v kategórii antiinfektív

Viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková upozornila na to, že situácia na Slovensku sa podobá problémom v okolitých krajinách.

Najviac nedostatkov sa týka liekov na kardiovaskulárne ochorenia a antibiotík, ktoré sú bežne používané na systémové liečenie.

„Najčastejšie sa stretávame s nedostatkom v kategórii antiinfektív,“ dodala.

Snopková tiež zdôraznila, že by sme mali mať na trhu viac výrobcov týchto liekov, aby sa zvýšila dostupnosť alternatív pre pacientov. Ak jeden dodávateľ vypadne, rýchlo sa minú zásoby aj u ostatných, čo môže spôsobiť problémy pri nahrádzaní liekov. Podľa jej slov chýbajú na trhu lieky, ktoré stoja len niekoľko centov či eur, vrátane antibiotík na vonkajšie použitie a rôznych kvapiek alebo tabliet. Upozornila aj na nedostatok vakcín, s ktorými lekárne nemôžu nič robiť.

Prezidentka GENAS Terézia Szádocká potvrdila, že viacerí výrobcovia generických a biosimilárnych liekov stiahli svoje produkty zo zoznamu hradených liekov zdravotnými poisťovňami. Upozornila na analýzu, podľa ktorej sa 69 percent zásobovania európskych trhov s generickými liekmi zabezpečuje len jedným alebo dvoma výrobcami.

„Toto číslo je alarmujúce, pretože ak dodávateľ s najväčším podielom na trhu vypadne, môže to rýchlo spôsobiť domino efekt. Druhý výrobca nebude schopný reagovať okamžite a vytvorenie dodatočných zásob potrvá minimálne pol roka,“ dodala Szádocká.

Lieková turistika

Viceprezidentka AOPP Elena Marušáková opísala situáciu, v ktorej sa pacienti snažia prekonať nedostatok liekov.

„Mnoho dôchodcov si večer sadne na vlak a odcestuje do Českej republiky, kde si na druhý deň vyberú predpísané lieky. V týchto prípadoch nejde o nedostupnosť z výrobných dôvodov, ale preto, že liek je v okolitých štátoch dostupný,“ uviedla.

Druhou skupinou pacientov sú tí, ktorí nemajú možnosť vycestovať. Ak je ich liek dlhodobo nedostupný, lekár je nútený zmeniť ich liečbu, často na drahšie alternatívy.

Marušáková upozornila na situáciu, keď pacientovi, ktorý predtým užíval liek za približne 5,50 eur, predpíšu liek, ktorý stojí 5 500 eur. Ďalšou významnou skupinou sú pacienti, ktorým bola predpísaná liečba, ktorá nemá platnú registráciu na Slovensku.

„Na Slovensku nie je registrovaný žiadny liek s obsahom cisplatiny, ktorá je kľúčová v onkologickej liečbe. Liečba cisplatinou, ktorá stojí okolo 17-18 eur za 50 mililitrové balenie, sa dlhodobo poskytuje na základe výnimiek. Ak tento liek chýba, pacienti prechádzajú na omnoho drahšie lieky, čím sa vlastne ušetrí len málo,“ dodala.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník informoval, že v roku 2023 bolo prijaté uznesenie o osobitnej cenovej regulácii.

„Tento postup umožňuje zvyšovať ceny inovatívnych a generických liekov, ak firmy dokážu, že náklady na ich výrobu sú vyššie než predchádzajúca cena. Dobré príklady môžeme vidieť pri výrobe penicilínu na Slovensku, ktorý sa dovážal do celej Európskej únie z Indie,“ uzavrel.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie