Pápež František sa stretol so Zelenským. Daroval mu obraz s námetom VRAŽDENIA v Buči

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a pápež František. Zdroj: X/ Rodrigo Figueredo, BLYSKAVKA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok 11. októbra po stretnutí vo Vatikáne daroval pápežovi Františkovi olejomaľbu, ktorá bola inšpirovaná vraždením civilistov v kyjevskom predmestí Buča. Túto informáciu priniesla agentúra ANSA.

Zelenskyj pricestoval na súkromnú audienciu u pápeža v piatok ráno, ako súčasť svojho turné po európskych krajinách, v snahe získať podporu pre Ukrajinu pred nadchádzajúcou zimou.

Rokovanie trvalo 35 minút

Piatkové stretnutie medzi pápežom Františkom a Volodymyrom Zelenským trvalo podľa agentúry ANSA 35 minút. Zelenskyj uviedol, že hlavnou témou diskusie bol návrat ukrajinských občanov z ruského zajatia. Vyjadril nádej na pomoc Svätej stolice pri uľahčení prepustenia väzňov, informuje Odessa Journal.

Po súkromnej diskusii a predstavení ukrajinskej delegácie daroval pápež Zelenskému bronzovú plaketu s kvetom a nápisom „Mier je krehký kvet“.

Pápež venoval ukrajinskému prezidentovi aj svoje posolstvo k tohtoročnému Medzinárodnému dňu mieru, zbierku pápežských dokumentov, prejav Statio Orbis z 27. marca 2020 a knihu s názvom Prenasledovaní pre pravdu: ukrajinskí gréckokatolíci za železnou oponou.

Zelenskyj daroval pápežovi Františkovi olejomaľbu s názvom „Masaker v Buči. Príbeh Maričky“ zachytáva zabíjanie civilistov, ku ktorému došlo v prvých týždňoch ruskej invázie na Ukrajinu.

V apríli 2022, po tom, čo ruské jednotky ustúpili z oblasti Kyjeva, ukrajinskí vojaci a novinári objavili v uliciach mesta Buča telá desiatok zastrelených civilistov, z ktorých niektorí mali ruky zviazané za chrbtom.

„Načo mu to dal, však nech prestanú a rokujú o mieri a a nemusí mu dávať obraz, lebo bude mier,“ píše na sociálnej sieti Stefani.

Neustála blízkosť k Ukrajine

Pápež František predložil nespočetné množstvo výziev na ukončenie vojny a utrpenia od rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu a ponúkol Svätej stolici, že môže akýmkoľvek spôsobom pomôcť pri práci na mieri. Informuje Vatican News.

Svätý Otec tiež vyslal delegátov a vyslancov, ktorí doručili sanitky, zdravotnícky materiál a pomoc trpiacemu národu. Informuje Kyiv Indipendent. Hoci pápež František opakovane odsúdil rozsiahlu ruskú inváziu a naliehal na mier, marcová výzva, aby sa Ukrajina „nehanbila rokovať“ s Ruskom, sa v Kyjeve a medzi jeho partnermi stretla s obavami. Komentáre boli vnímané ako výzvy na kapituláciu voči ruskej agresii.

Kritika na sociálnych sieťach

Stretnutie čelí aj vlne kritiky na sociálnych sieťach.

„Tak toto je už choré aby pápež prijal človeka ktorému nevadilo, v jeho krajine zapaľovali kostoly, kde su zakázané všetky cirkvy okrem jednej.Hanba takému pápežovi,“ píše Mária.

„Hnusný klamár! Veď Buča je ich dielo tam vraždili oni a zvalili to na Rusov.A pápež by si mal rozmyslieť s kym si podava ruky a ci je schopný dať rozhrešenie masovému vrahovi,“ píše Marianna.

„Hlavná vec, že zakázal na Ukrajine pravoslávnu cirkev, to sú tiež katolíci. Byť pápežom tak ho neprijmem. Lenže pápež musí tiež poslúchať svojho šéfa, nemyslím toho na nebesiach,“ kritizuje Bartolomej.

„A čo tak vykonať si svätú spoveď ? Chce niekoho inšpirovať tým obrazom?“ pýta sa Jozef.

„A prečo si nedal Odesky masaker??? Keď ste podpálili ľudí, ženy, deti v budove. Keď sa chceli zachrániť tak ste do nich strieľali,“ dodáva ďalší komentujúci.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie