Dá sa legálne ušetriť na novej diaľničnej známke? Tu je trik, ktorý vám usporí až 30 eur

Ilustračné foto Zdroj: TASR

Od januára 2025 sa zvýši cena diaľničných známok na Slovensku, pričom ročná známka bude stáť namiesto súčasných 60 eur až 90 eur. To predstavuje 50 % nárast, ktorý môže ovplyvniť pravidelných vodičov. Ak si však vodiči zakúpia známku ešte v decembri 2024, môžu ušetriť 30 eur, keďže táto známka bude platiť celý rok 2025, píše Startitup.

Prečo sa oplatí kúpiť známku dopredu? Ak tvoja aktuálna známka vyprší najneskôr do 7. júna 2025, môžeš si kúpiť novú ešte tento december za 60 eur. Národná diaľničná spoločnosť umožňuje mať dve aktívne známky súčasne, čo zabezpečí plynulú platnosť, uvádza denník SME.

Ako to funguje? Ak tvoja známka platí do februára 2025, máš dve možnosti: počkať a kúpiť si novú za 90 eur alebo kúpiť ju už v decembri za 60 eur. V druhom prípade ušetríš 30 eur, čo zníži tvoje ročné náklady na 63 eur.

Konsolidácia a zmeny cien Okrem zvýšenia ceny ročnej známky sa upravia aj ceny iných známok. Desaťdňová známka bude stáť 10,8 eur namiesto 12 eur, ale jednodňová známka zdražie na 8,1 eur. Mýto pre nákladnú dopravu sa tiež zvýši, čo by malo priniesť štátu 100 miliónov eur.

Porovnanie s okolitými krajinami Aj po zdražení bude cena slovenskej ročnej známky konkurencieschopná. Napríklad v Česku stojí ročná známka približne 95,8 eur, informuje portál Aktuality.

Ak budeš používať diaľnice aj v roku 2025 a tvoja známka vyprší do júna, zváž kúpu známky ešte v decembri, aby si sa vyhol zvýšeniu cien a zabezpečil si prístup na diaľnice za nižšiu cenu. Tento krok je obzvlášť výhodný pre pravidelných vodičov alebo majiteľov viacerých áut.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie