Ako ušetriť v kuchyni až 500 eur? Plánujte, skladujte a experimentujte, radí influencerka Terka

Tereza Chovancová dokáže využiť zvyšky, ktoré väčšina z nás považuje za odpad, a vytvoriť z nich výživné a zdravé recepty. Zdroj: Archív TCH
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Aká vychytávka pomôže udržať potraviny dlhšie čerstvé?
  • Ako pripraviť čaj z jablčných šupiek?
  • Ako možno využiť prezreté ovocie?
  • Prečo paradajky neskladovať v chladničke?
  • Ako dokážete ušetriť stovky eur na potravinách?
  • Ako využiť pečené kura na 100 %?

Unavená zelenina, prezreté ovocie či šupky z jabĺk, tekvíc aj zemiakov nemusia nutne skončiť v odpade. Tereza Chovancová vám poradí, ako minimalizovať potravinový odpad, variť bez zvyškov a skladovať potraviny tak, aby si zachovali čerstvosť čo najdlhšie.

V online svete ju nájdete ako Jednoduše s Terkou, čo vystihuje jej prístup k jednoduchým nápadom a receptom, ktoré šetria peniaze, obohatia váš jedálniček a pomôžu vám maximálne zužikovať suroviny, a to niekedy až na 100 %. Terka je navyše autorkou jednej z mála e-kníh, ktoré sa venujú práve rozličným spôsobom šetrenia v domácnosti, či už ide o skladovanie, varenie alebo chutné využitie zvyškov, ktoré by inak skončili v koši.

Prekvapivo aj z takých jablčných šupiek môžete vykúzliť sladučký čaj, do jedál sa hodí takisto kompletne celá tekvica vrátane šupiek a pokiaľ ide o zemiaky, s týmito šupkami sa zavďačíte milovníkom slaných pochutín.

Na svojom Instagrame sa venujete hromade veciam, ktoré pomáhajú šetriť čas aj peniaze. Čím si vás táto téma získala? A odkiaľ beriete stále nové nápady?

Pred rodičovskou dovolenkou som učila a práve tam som musela byť kreatívna, vymýšľať rôzne spôsoby, ako deťom pripraviť pomôcky, ktoré by šetrili čas aj peniaze. Až keď som sa stala mamou, začala som si viac všímať, aké to majú rodiny ťažké, najmä pokiaľ ide o rozpočet a čas. Tak som sa rozhodla, že začnem zdieľať tipy, ako odľahčiť rodinný rozpočet a ušetriť bez toho, aby sa uberalo z kvality. Študovala som biológiu a chémiu a tak ma vždy zaujímalo, ako veci okolo nás fungujú a tieto znalosti mi pomáhajú pri hľadaní praktických riešení, ktoré sa hodia nielen mne, ale aj mojej komunite.

Prečo by sme mali potraviny vždy zužitkovať na 100 %? Aké sú benefity?

V prvom rade ušetríme peniaze. Dostaneme omnoho viac za to, čo sme do nákupu surovín vložili. Naučí nás to byť v kuchyni kreatívnejší, objavovať nové recepty a techniky, ktoré by sme inak neskúsili. A čo je ešte lepšie, že zužitkujeme každú časť a zredukujeme odpad, a teda pomôžeme nielen sebe, ale aj prírode.

Sú aj také, pri ktorých si jednoducho nepomôžeme a časť z nich musíme vyhodiť?

Jasné, občas sa stane, že niečo už nedokážeme zachrániť, napríklad keď sa objaví pleseň alebo hniloba. Veľmi často je to o tom, že nevieme, ako si poradiť s tým, čo už nevyzerá čerstvo. Keď budeme vedieť, čo a ako využiť, odpad môže byť naozaj minimálny. Stačí sa na to pozrieť s trochou kreativity a nebáť sa skúšať nové veci.

Ako naplno využiť ovocie a zeleninu? Čo robiť s prezretými a unavenými kúskami?

Veľa ľudí si myslí, že je zložité využiť prezreté ovocie alebo unavenú zeleninu, ale opak je pravdou. Ukázať si to môžeme napríklad na jablku. Ak nakupujete u overeného dodávateľa, šupky môžete využiť na skvelý čaj, zatiaľ čo odrezky vám poslúžia pri výrobe jablčného octu. Nič tak nevyjde nazmar.

Príprava čaju z jablčných šupiek je fakt jednoduchá. Stačí šupky poriadne umyť, dať do hrnca s vodou (na 2 jablká 2 šálky vody) a nechať variť asi 10 minút. Výsledkom je jemný čaj so sladkou jablčnou chuťou. Pridať môžete škoricu, klinčeky alebo medovku. Tá dodá čaju citrusovú chuť plnú vitamínov a antioxidantov.

Prezreté ovocie môžete použiť do marmelád, smoothies či na prípravu ovocných koží. Ovocné cukry sú navyše viac koncentrované, takže chuť je intenzívnejšia. Unavená zelenina sa zase hodí do omáčok alebo domácich vývarov, v ktorých sa krásne rozvarí a vynikne ich plná chuť.

Čo poradíte s jesennými tekvicami? Ako na čo najmenší odpad?

Tekvica je skvelá surovina, ktorú môžete využiť skutočne celú. Tekvicové semiačka sú plné zinku a zdravých tukov, stačí ich len opražiť a vznikne výborná pochúťka. Dužina je bohatá na vlákninu a je perfektná do polievok, omáčok alebo vo forme pyré ju môžete použiť v sladkých aj slaných jedlách. Nezabudnite ani na šupku. Po dôkladnom umytí a rozmixovaní ju v jedlách ani nespoznáte.

Jedným z mojich obľúbených receptov je tekvicová omáčka, z ktorej potom ľahko pripravíte aj tekvicovú polievku. Je to rýchly recept, pri ktorom nemusíte stáť celý deň pri sporáku.

Začneme tým, že celú tekvicu dôkladne umyjeme a dáme ju na plech. Predpečieme ju na 150 stupňoch asi 30 minút, aby zmäkla. Po upečení tekvicu vydlabeme a nakrájame na kúsky (500 – 600 g), ktoré dáme do pekáča. Pridáme 2 nakrájané červené cibule, cherry paradajky, olivový olej, lyžičku kari, trochu medu a tymián. Do stredu dáme feta alebo balkánsky syr. Potom všetko pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút, kým syr nechytí zlatú farbu. Medzitým si uvaríme cestoviny a nezabudnime si odložiť časť vody z varenia, aby sme ju potom mohli pridať k upečenej zelenine pri mixovaní. Omáčku rozmixujeme a dochutíme podľa preferencií, napríklad trochou chilli a citrónovej šťavy. A v prípade, že omáčka ostane, využijeme ju ako základ do polievky.

Tekvicu môžeme v kuchyni využiť kompletne celú, od dužiny cez semiačka až po vonkajšia šupku. Zdroj: Archív TCH

Zdravé chipsy či domáce Pringlesky. Čo všetko dokážeme vymyslieť so zemiakovými šupkami? 

My osobne využívame zemiakové šupky na chipsy. Sú nielen zdravšie a lacnejšie ako tie kupované, ale hlavne využijeme niečo, čo by inak skončilo v koši. Šupky ale používajte iba z dôkladne očistených zemiakov bez tmavých škvŕn a klíčkov, aby boli bezpečné na konzumáciu.

S vašimi tipmi vraj možno ušetriť na potravinách viac ako 500 € ročne. Čo sa na tejto úspore najviac podieľa? Ako ju docieliť?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie