fbpx

Hubári ignorujú zákazy vo vojenskom obvode: Hrozí im pokuta až do výšky tisíc eur!

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Osoby, ktoré sa pohybujú v oblastiach s celoročným zákazom vstupu, alebo v tých častiach vojenského obvodu, kde je pohyb obmedzený podľa aktuálneho harmonogramu, môžu čeliť pokute až do výšky tisíc eur, informuje portál tvnoviny.sk

Hubárska sezóna vrcholí a na ceste medzi Malackami a obcou Pernek bolo v piatok dopoludnia (11. 10.) možné vidieť desiatky áut. Avšak nie každý les je prístupný. Vo vojenských obvodoch platia pravidlá, ktoré je pred výletom na huby nevyhnutné poznať.

 

Aj napriek dopravnej značke označujúcej zákaz státia pri vstupe do Vojenského obvodu Záhorie, v piatok tu stálo veľké množstvo áut. Jedno z nich dokonca blokovalo manipuláciu so závorou.

V období, keď prebieha činnosť, je prístup do tejto oblasti zakázaný,“ uviedol Pavol Škrha, vedúci Správy vojenského obvodu Záhorie. Zákaz však mnohí ignorujú.

Na mieste sme oslovili niekoľkých hubárov s košíkmi, ktorí sa na kameru odmietli vyjadriť, no väčšina z nich tvrdila, že o zákaze nevedeli.

Zákazy sa nedodržiavajú ani napriek informačným tabuľkám.

Vojenský obvod je rozdelený na viacero zón. Do červených oblastí je vstup celoročne zakázaný. V ostatných častiach treba sledovať aktuálny rozpis vojenských aktivít, ktorý je zverejnený online. Počas nášho natáčania bol v platnosti zákaz vstupu.

 

Neďaleko je pechotná strelnica, kde prebieha ostrá streľba. Napríklad samopal má dostrel až 2700 metrov. Hoci je tam ochranný val, strela sa môže dostať aj mimo neho,“ vysvetľuje Škrha.

Napriek tomu, aj v nebezpečných červených zónach bolo vidieť autá a ľudí prechádzajúcich lesom. Zákazové tabule zjavne nestačia, hoci sú viditeľné už z cesty. Severná časť vojenského obvodu je tiež pokrytá týmito červenými zónami.

Vojenský technický skúšobný ústav má naplánovanú činnosť, spolupracuje so zahraničnými partnermi, no často nemôže testovať kvôli prítomnosti ľudí. Minulý rok som v priebehu jedného dňa riešil až 27 prípadov neoprávneného vstupu,“ dodal Škrha. Z tohto dôvodu prechádza lesmi nielen verejnosť, ale aj vojenská polícia.

 

Pokuty za nedodržanie zákazu môžu dosiahnuť sumu až tisíc eur pre tých, ktorí sa pohybujú v zakázaných zónach, či už ide o celoročné obmedzenia alebo časové zákazy podľa harmonogramu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie