fbpx

Prezidenti EÚ v Krakove: Pellegrini apeluje na spoluprácu, rozšírenie Únie a pomoc Ukrajine

Na snímke vľavo prezident Peter Pellegrini na samite v Krakove. Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini, pixabay.com

Prezident SR Peter Pellegrini sa v piatok v poľskom Krakove zúčastnil na stretnutí s desiatimi ďalšími prezidentmi krajín Európskej únie v rámci neformálnej skupiny Arraiolos. Spoločne sa zhodli na potrebe rozšírenia Únie, podpory Ukrajiny a ukončenia vojnového konfliktu. Diskusie sa venovali aj vzťahom medzi EÚ a USA, informuje TASR.

Pellegrini ocenil schopnosť skupiny viesť diskusie s rešpektom a porozumením, čo podľa neho v dnešnej politickej atmosfére začína byť čoraz vzácnejšie. „Každý z nás nesie zodpovednosť za budúcnosť a žiadna krajina nie je izolovaná. Spolupráca je a zostane naším najsilnejším nástrojom v súčasnej geopolitickej situácii,“ zdôraznil slovenský prezident.

 

Prezidenti sa zhodli na dôležitosti rozšírenia EÚ, konkrétne o Ukrajinu, Moldavsko a krajiny Balkánu. Pellegrini upozornil, že rozšírenie musí byť spojené s reformami v kandidátskych krajinách, ktoré ich čaká množstvo náročnej práce.

V oblasti energetickej bezpečnosti Pellegrini vyzdvihol potrebu diverzifikácie dodávateľských reťazcov a zlepšenie prepojení energetických sietí. Zároveň apeloval na rozvoj priemyslu, predovšetkým v obrannom sektore.

Prezidenti rôznych krajín zdôraznili potrebu mieru v Európe. Bulharský prezident Rumen Radev označil dosiahnutie mieru za prioritu. Grécka prezidentka Katerina Sakellaropulosová tiež upozornila na potrebu ukončenia vojnových konfliktov. Estónsky prezident Alar Karis zdôraznil, že Rusko ako agresor musí niesť zodpovednosť za spôsobené škody.

 

Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová potvrdila záväzok Slovinska pomáhať Ukrajine a zdôraznila význam transatlantických vzťahov medzi EÚ a USA. Podľa nej by Európa mala udržiavať dialóg s každým americkým prezidentom, bez ohľadu na výsledok volieb, pretože transatlantické partnerstvo je kľúčové pre európsku bezpečnosť. S týmto názorom súhlasil aj Pellegrini.

 

Lídri sa stretli na hrade Wawel, historickom sídle poľských kráľov, na pozvanie prezidenta Poľska Andrzeja Dudu. Stretnutie sa konalo v kontexte tém, ktoré budú súčasťou poľského predsedníctva v EÚ v prvej polovici roku 2025.

Skupina Arraiolos, založená v roku 2003, je neformálne fórum prezidentov niektorých členských krajín EÚ. Slovensko sa prvýkrát zapojilo do tejto skupiny v roku 2022, keď bývalá prezidentka Zuzana Čaputová reprezentovala krajinu na jej stretnutí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie