fbpx

Zomrel legendárny fínsky dirigent: Génius s aurou Santa Klausa opustil svet vo veku 80 rokov

Na snímke vpravo dirigent Leif Segerstam. Zdroj: Pixabay.com, musicfinland.com

Fínsky dirigent Leif Segerstam, ktorý dirigoval významné orchestre po celom svete a zanechal za sebou viac ako 370 symfónií, zomrel vo veku 80 rokov. O jeho úmrtí informovali fínske médiá v stredu, s odvolaním sa na tlačovú agentúru AFP, uvádza TASR.

Segerstam bol známy svojimi vášnivými a energickými vystúpeniami, pričom jeho charakteristické dlhé biele vlasy a brada mu dodávali vzhľad podobný Santovi Klausovi.

 

Fínska verejnoprávna televízia YLE oznámila, že o jeho smrti informoval syn Jan, ktorý uviedol, že dirigent zomrel po krátkej chorobe.

Počas svojej kariéry Segerstam spolupracoval s mnohými svetovými orchestrami, medzi inými s Chicagským symfonickým orchestrom, Losangeleskou filharmóniou, Viedenským rozhlasovým symfonickým orchestrom, Torontským symfonickým orchestrom a Kráľovským liverpoolskeho filharmonickým orchestrom. Pôsobil aj v mnohých operných domoch.

 

V rodnom Fínsku získal v roku 2005 prestížnu Sibeliovu medailu a v roku 2014 mu prezident Sauli Niinistö udelil titul univerzitného profesora.

 

Narodený v hudobníckej rodine, Segerstam od detstva vykazoval pozoruhodný talent. Ako sám prezradil v marci pre denník Helsingin Sanomat, už ako trojročný vedel čítať, v piatich ovládal noty a v šiestich rokoch zložil svoju prvú skladbu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie