fbpx

Obľúbený reťazec sťahuje nebezpečné mäso z Poľska – máte ho doma?

Zdroj: Pexels/Pixabay, Kevin Malik

Obľúbený obchodný reťazec Tesco bol nútený stiahnuť z pultov svoje predajne na Slovensku mrazené kuracie prsia, ktoré pochádzajú z Poľska. Dôvodom stiahnutia je potenciálna kontaminácia salmonelou. Spoločnosť vyzvala zákazníkov, aby tento produkt nekonzumovali, a ponúka im možnosť vrátiť ho v obchode a dostať späť peniaze. Píše o tom Start It Up. 

Sporný výrobok sú mrazené kuracie prsia bez kostí a kože, šarža 24145. Tesco informovalo, že produkt sa dá identifikovať podľa toho, že by sa mal skladovať pri teplote -18 °C alebo nižšej a jeho trvanlivosť je do 22. novembra 2025. Hoci nebezpečenstvo kontaminácie sa týka iba tejto konkrétnej šarže, Tesco okamžite odstránilo výrobok zo všetkých svojich predajní.

Salmonela je nebezpečná baktéria, ktorá sa najčastejšie šíri prostredníctvom potravín živočíšneho pôvodu, ako sú mäso a vajcia. Kontaminované jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované, môžu byť obzvlášť nebezpečné. Medzi rizikové potraviny patrí hlavne hydinové a mleté mäso, majonézy, mliečne výrobky a morské plody. Dokonca aj niektoré neživočíšne produkty, ako sú naklíčené semená alebo nepasterizované džúsy, môžu obsahovať baktériu.

Príznaky otravy salmonelou sa zvyčajne objavia do niekoľkých hodín od konzumácie kontaminovaného jedla. Medzi najčastejšie patrí nevoľnosť, silná hnačka, bolesti brucha, vracanie a vysoká teplota. Ohrození sú najmä deti, starší ľudia a osoby s oslabeným imunitným systémom. Pri potvrdení salmonelózy je nutné dodržiavať diétu a prísne hygienické opatrenia.

Podľa legislatívy EÚ je prítomnosť salmonely v potravinách na trhu zakázaná a Štátna veterinárna a potravinová správa SR pravidelne kontroluje výrobcov a distribútorov, aby zaručila bezpečnosť potravín. Ak produkty nespĺňajú požadované normy, nemôžu byť ponúkané na predaj a výrobcovia môžu čeliť pokutám.

Aby ste predišli ochoreniam spôsobeným kontaminovanými potravinami, je dôležité dodržiavať niekoľko základných zásad. Pri nákupe skontrolujte dátum spotreby a trvanlivosť, a ak niečo vyzerá alebo vonia podozrivo, nekupujte to. Doma si pred prípravou jedla vždy umyte ruky a používajte rôzne dosky a nože na surové a uvarené jedlá, aby ste zabránili krížovej kontaminácii. Potraviny varte pri minimálne 70 °C po dobu aspoň 15 minút, aby ste zničili salmonelu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie