fbpx

Štátny projekt nájomných bytov: Milióny zmizli a byty nikde

Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Zdroj: TASR/Roman Hanc, Jakub Kotian

Štátny projekt, ktorý mal vyriešiť dostupnosť nájomných bytov na Slovensku, spotreboval za posledné dva roky milióny eur, no žiadne viditeľné výsledky zatiaľ nepriniesol. Agentúra pre štátom podporované nájomné bývanie, ktorá bola vytvorená na tento účel, nedokázala dosiahnuť cieľ, pre ktorý bola založená. Ako upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, vznikli viaceré problémy, ktoré bránia realizácii projektu, a najväčší z nich sa týka nejasného financovania. Píše o tom agentúra TASR. 

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa výstavba štátom podporovaných nájomných bytov ani po dvoch rokoch nezačala, sú nejasnosti týkajúce sa financovania projektu. Slovensko totiž stále čaká na vyjadrenie Európskej komisie, či je navrhovaná podpora bývania v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže. Tento krok je kľúčový, pretože ak Európska komisia rozhodne, že projekt porušuje pravidlá, mohlo by to znamenať úplné zrušenie projektu alebo zásadnú zmenu jeho podmienok.

Hovorkyňa NKÚ, Daniela Bolech Dobáková, uviedla, že problém spočíva hlavne v možných daňových úľavách pre investorov nájomných bytov a v nezdaniteľných príspevkoch na nájomné, ktoré by mohli byť v rozpore s pravidlami EÚ. Na tieto riziká mala podľa kontrolórov upozorniť už poradenská spoločnosť, ktorú si štát najal za takmer 1,9 milióna eur. Avšak táto spoločnosť tieto riziká neidentifikovala a poslanci parlamentu aj napriek týmto nezrovnalostiam návrh zákona schválili.

Poradenstvo za milióny, ale výstavba nezačala

Ďalšia vlna kritiky sa zamerala na to, ako bola použitá veľká suma peňazí na poradenské služby bez toho, aby sa dosiahli reálne výsledky. Na vypracovanie modelu nájomného bývania bolo vynaložených takmer 2 milióny eur, pričom kontrolóri poukazujú na to, že tieto prostriedky neboli využité efektívne.

Podľa predsedu NKÚ Ľubomíra Andrassyho bolo v programovom vyhlásení vlády z roku 2020 sľúbené, že kabinet podporí vznik funkčného modelu výstavby dostupného nájomného bývania. Napriek tomu sa ani po dvoch rokoch od založenia agentúry pre nájomné bývanie nezačalo s výstavbou a celý proces viazne na byrokratických problémoch.

Legislatívny chaos a zlá prax

Okrem nejasností vo financovaní NKÚ kritizoval aj legislatívny proces, ktorý celý projekt sprevádzal. Vláda totiž požiadala Európsku komisiu o posúdenie navrhovaného modelu financovania až takmer rok po tom, čo bol zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní prijatý. Andrassy to označil za príklad zlej praxe a legislatívneho chaosu. Kontrolóri poukázali na to, že agentúra, ktorá mala za úlohu dohliadať na realizáciu projektu, nemá jasné výsledky a jej činnosť je minimálna.

NKÚ ďalej uviedol, že na prípravu modelu a fungovanie agentúry bolo za posledné tri roky vynaložených vyše päť miliónov eur, avšak konkrétne výsledky stále chýbajú. Zamestnanci agentúry neboli schopní kontrolórom preukázať žiadne významné činnosti, ktoré by prispeli k rozvoju nájomného bývania.

Neefektívne využívanie verejných financií

Ďalším problémom, na ktorý NKÚ upozornil, bolo obstarávanie právnych služieb agentúrou za viac ako 270 000 eur. Podľa kontrolórov však mohla agentúra využiť právne služby Úradu vlády, čím by sa ušetrili finančné prostriedky. NKÚ zároveň spochybnil rozsah poskytnutých právnych služieb, keďže agentúra nevedela vo viacerých prípadoch preukázať, že služby, ktoré boli fakturované, boli skutočne poskytnuté v takom rozsahu.

Predseda NKÚ Andrassy uviedol, že agentúra nevedela dostatočne preukázať, že jej boli poskytnuté právne služby v takom rozsahu, ako boli fakturované. V tejto súvislosti považuje nakladanie s verejnými financiami za neefektívne a v rozpore s pravidlami „dobrého hospodára“.

Problémy so systémom riadenia a transparentnosťou

Okrem neefektívneho využívania finančných prostriedkov kontrolóri identifikovali aj vážne nedostatky v riadení a transparentnosti činnosti agentúry. Podľa NKÚ systém riadenia agentúry nezodpovedá štandardom transparentného nakladania s verejnými financiami, čo ohrozuje celý projekt. Kontrolóri navyše zistili, že agentúra mala od septembra minulého roka zvýšené náklady na prenájom, no napriek tomu sa jej činnosť zásadne nezlepšila.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie