fbpx

Šokujúci experiment odhaluje: Nové intelientné okuliare v priebehu sekúnd odhalia vaše tajomstvá

Zdroj: Pexels/cottonbro studio, Scott Webb

Technológie, ktoré by sme ešte pred pár rokmi považovali za sci-fi, sa dnes stávajú každodennou realitou. To, čo kedysi bolo iba vo filmoch o špiónoch, teraz držíme v rukách, alebo ešte lepšie, na nose – inteligentné okuliare. Tie nám umožňujú nielen lepšie vnímať svet okolo nás, ale ako ukázali dvaja študenti z Harvardu, môžu byť aj zbraňou na masívne narušenie súkromia. Píše o tom agentúra TASR.

Dvojica študentov Harvardovej univerzity, AnhPhu Nguyen a Caine Ardayfio, vytvorili projekt, ktorý poukazuje na to, ako jednoducho možno zneužiť inteligentné okuliare na získavanie osobných údajov. Pomocou Ray-Ban Meta okuliarov a verejne dostupných technológií ukázali, že sú schopní identifikovať osoby, získať o nich osobné údaje a to všetko v reálnom čase. To, čo kedysi patrilo iba do sveta filmov, je dnes realitou.

Ich experiment s názvom I-Xray demonštroval, ako jednoduché môže byť získať informácie ako mená, telefónne čísla či dokonca adresy ľudí. Inteligentné okuliare v reálnom čase vysielali video na Instagram, ktoré umelá inteligencia sledovala a okamžite analyzovala tváre ľudí v okolí. Pomocou verejne prístupných databáz, ako sú PimEyes či Clearview, dokázala tieto tváre identifikovať a priradiť k nim konkrétne informácie. Výsledky potom okamžite posielala používateľom cez četovacie aplikácie.

Technológie, ktoré sa dostávajú do rúk každému

Znepokojivé na celom projekte je to, že študenti využili bežne dostupné technológie, ktoré si môže zaobstarať takmer každý. Ray-Ban Meta okuliare, ktoré vyzerajú ako obyčajné slnečné okuliare, v kombinácii s technológiou na rozpoznávanie tvárí, ako je PimEyes, ukazujú, že narušenie súkromia už nie je otázkou budúcnosti, ale súčasnej doby.

Podľa denníka The New York Times, PimEyes, nástroj, ktorý používa technológie na rozpoznávanie tvárí, je „znepokojivo presný“. Už v roku 2022 vyvolal obavy medzi odborníkmi na ochranu súkromia, pretože umožňuje každému jednoducho identifikovať kohokoľvek pomocou jeho fotografie. Študenti v tomto projekte spojili viaceré technológie, ktoré sú dostupné širokej verejnosti, a ukázali, ako môžu byť zneužité.

Umelej inteligencii neuniknete

Jeden z hlavných nástrojov tohto experimentu je umelá inteligencia. Počas živého vysielania videa dokázal program identifikovať tváre, analyzovať ich a okamžite ich spárovať s informáciami z verejných databáz. Umelá inteligencia bola schopná nájsť nielen základné údaje, ako sú mená a adresy, ale dokonca aj informácie o rodinných príslušníkoch.

Študenti vo svojom projekte použili umelú inteligenciu, ktorá využíva veľké jazykové modely (LLM) na automatické spracovanie údajov z veľkých informačných databáz. Táto technológia umožnila I-Xray nielen rozpoznávať tváre, ale aj spájať tieto dáta s informáciami uloženými v online databázach. Hoci tento systém nebol vytvorený za účelom zneužitia, jeho demonštrácia ukazuje, aké znepokojujúce môžu byť následky nesprávneho využitia týchto technológií.

Ochrana súkromia v digitálnej dobe

Clearview AI, ďalší nástroj používaný v tomto projekte, už dlhšie využívajú bezpečnostné zložky na identifikáciu páchateľov. No fakt, že podobné technológie sú dostupné aj bežným používateľom, vzbudzuje obavy. Zneužitie týchto nástrojov môže viesť k vážnemu narušeniu osobného súkromia, pričom ich využitie je stále jednoduchšie a diskrétnejšie.

Študenti Harvardu vo svojom vyhlásení zdôraznili, že ich cieľom nebolo vytvoriť nástroj na zneužitie. Ich projekt mal skôr upozorniť na nebezpečenstvá, ktoré prináša moderná technológia. „Tento nástroj sme nepostavili, aby sme ho zneužili, neplánujeme ho dať verejne k dispozícii,“ uviedli v sprievodnom dokumente.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie