fbpx

Zvláštny príznak cukrovky, ktorý môžete ľahko prehliadnuť: Viete o ňom?

Zdroj: Unsplash/Mark Paton, Pexels/AS Photography

Cukrovka môže byť jednou z nečakaných príčin problémov so sluchom, o ktorých väčšina ľudí netuší. Zatiaľ čo strata sluchu sa často pripisuje starnutiu alebo účinkom hlasných zvukov, odborníci varujú, že by to mohol byť aj varovný signál toho, že trpíte cukrovkou.

Ako píše dailymail.co.uk, podľa odhadov charitatívnej organizácie, veľká časť ľudí o svojej cukrovke vôbec nevie. Práve zmena v sluchu môže byť prvým náznakom, že patríte k týmto tichým pacientom.

Audiológ Rob Ormerod z Bayfields Opticians a Audiologists vysvetlil, že cukrovka môže vážne ovplyvniť zdravie našich uší. „Kolísanie hladiny cukru v krvi môže zhoršiť prietok krvi a poškodiť cievy vo vnútornom uchu, čo ovplyvňuje nervové signály, ktoré ucho prijíma,“ upozorňuje Ormerod.

Súvislosť medzi cukrovkou a stratou sluchu bola potvrdená viacerými výskumami. Ľudia trpiaci touto chorobou majú dvojnásobne vyššiu pravdepodobnosť straty sluchu v porovnaní s ostatnými. „Strata sluchu prichádza postupne, takže ju ľudia často nezaznamenajú. Ak sa pristihnete, že máte problémy s porozumením konverzácií alebo zvyšujete hlasitosť na svojich zariadeniach, môže to byť znakom zhoršenia sluchu,“ dodáva Ormerod.

Čo je cukrovka 2. typu?

Podľa Diabetes UK, cukrovka 2. typu je zdravotný stav, pri ktorom hladina cukru v krvi stúpa na nebezpečné úrovne. Zvyčajne sa spája s nadváhou a rodinnou anamnézou. Tento typ cukrovky vzniká, keď telo nereaguje správne na inzulín, hormón, ktorý reguluje vstrebávanie cukru do krvi. Tuk v pečeni ešte viac komplikuje reguláciu hladiny cukru a zvyšuje odolnosť tela voči inzulínu.

Symptómy zahŕňajú aj časté močenie, neustály smäd, neúmyselné chudnutie, únava, či rozmazané videnie. Cukrovka môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako sú poškodenie nervov, problémy so zrakom a srdcové ochorenia. Väčšina pacientov si môže zlepšiť stav zmenou stravy a životného štýlu, no niektorí môžu potrebovať lieky.

Strata sluchu však nie je jediným príznakom cukrovky. Opakované infekcie uší môžu byť ďalším varovným znakom. Ormerod vysvetľuje, že diabetici sú náchylnejší na tieto infekcie kvôli zhoršenému prietoku krvi, čo oslabuje imunitný systém. „Základnou prevenciou je nepoužívať vatové tyčinky do uší a nosiť chrániče pri plávaní,“ radí Ormerod. Ak napriek tomu trpíte infekciami uší, odporúča navštíviť lekára.

Tinnitus, teda zvonenie alebo hučanie v ušiach, môže byť ďalším príznakom cukrovky. „Vnútorné ucho potrebuje pre správnu funkciu kyslík a glukózu. Ak dôjde k narušeniu hladiny cukru v krvi v dôsledku problémov s inzulínom, môže to ovplyvniť ucho a spôsobiť tinnitus,“ vysvetľuje Ormerod. Aj keď tinnitus môže mať iné, menej vážne príčiny, ako je nahromadený ušný maz, je dôležité ho vyšetriť.

Cukrovka je narastajúcim zdravotným problémom. Odborníci varujú, že neliečená cukrovka môže viesť k vážnym komplikáciám, vrátane srdcových ochorení a mŕtvice. V posledných rokoch došlo k 39 % nárastu prípadov cukrovky 2. typu u ľudí mladších ako 40 rokov, čo je spojené so zvyšujúcou sa obezitou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie