fbpx

Guvernérovi Národnej banky hrozí väzenie: Kažimír čelí obžalobe za podplácanie

Na snímke obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter K. prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prokurátor Peter Mikuláš navrhol nepodmienečný trest väzenia pre guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra. Tento bývalý minister financií čelí obžalobe z prečinu podplácania. Podľa prokurátora je dôkazmi potvrdené, že Kažimír v minulosti ako minister financií opakovane žiadal Františka Imreczeho, bývalého šéfa finančnej správy, o zabezpečenie prednostného vyplatenia DPH viacerým firmám v objeme troch miliónov eur, pričom mu odovzdal úplatok vo výške 48-tisíc eur​. Informuje o tom agentúra TASR. 

Kažimíra obvinili z podplácania už na jeseň 2022, hoci Generálna prokuratúra SR v júni toho roku pôvodné obvinenie zrušila na základe paragrafu 363. Toto rozhodnutie vtedy vysvetlil prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera tým, že obvinenie bolo postavené iba na výpovedi jediného spolupracujúceho obvineného, Františka Imreczeho, pričom jeho výpovede mali byť nejednotné​.

Kažimír tvrdí, že nikdy nezasahoval do daňových procesov v prospech alebo neprospech žiadnej firmy a obvinenia označil za nezákonné. V jeho prospech tiež hovorí skutočnosť, že Generálna prokuratúra predtým zrušila obvinenie kvôli nedostatočným dôkazom. Napriek tomu bolo obvinenie obnovené a vlani sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vydal trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu pokutu vo výške 100-tisíc eur​.

Na piatkovom hlavnom pojednávaní Kažimírov právnik, Ondrej Mularčík, navrhol zastavenie trestného stíhania z dôvodu premlčania. Sudca Milan Cisárik však tento návrh zamietol s tým, že prípad nemá dostatočný základ na ukončenie premlčaním. Proces teda pokračoval čítaním záverečných rečí, pričom prokurátor Mikuláš opäť zopakoval svoj návrh na nepodmienečný trest odňatia slobody a zákaz vykonávať verejnú funkciu na päť rokov​.

Dôkazy a výpovede

Podľa portálu Pravda, prokurátor Mikuláš vo svojej záverečnej reči zdôraznil, že v priebehu dokazovania boli predložené jednoznačné dôkazy. Spolieha sa predovšetkým na výpoveď Františka Imreczeho, ktorý priznal, že prijal úplatok od Kažimíra. Okrem toho boli predložené aj výpovede ďalších kľúčových svedkov, vrátane bývalých vysokopostavených zamestnancov finančnej správy Lenky Wittenbergerovej a Daniela Čecha. K dispozícii je aj dostatok listinných dôkazov, ktoré majú podporiť tvrdenia obžaloby​.

Obhajca Kažimíra však tvrdí, že celý proces je postavený na nejasných výpovediach jedného obvineného, ktorého slová sa počas vyšetrovania menili. Obhajoba ďalej tvrdí, že obžaloba má politické pozadie a je účelovo zameraná na odstavenie Kažimíra z postu guvernéra Národnej banky Slovenska​.

Trestný rozkaz a pokračujúce pojednávanie

V apríli 2023 bol Kažimír uznaný za vinného v rámci neprávoplatného trestného rozkazu, ktorý zahŕňal pokutu 100-tisíc eur a náhradný trest dvoch rokov odňatia slobody pre prípad, že by pokuta nebola uhradená. Prokurátor podal proti tomuto verdiktu odpor, a preto sa otvorilo hlavné súdne konanie, ktoré v októbri 2024 pokračovalo na ŠTS v Pezinku​.

Ďalší postup

V nadchádzajúcich týždňoch by mal súd rozhodnúť o osude Petra Kažimíra. Ak súd prijme návrh prokuratúry, bývalý minister financií a súčasný guvernér Národnej banky Slovenska by mohol čeliť nepodmienečnému trestu väzenia s minimálnym stupňom stráženia a zákazom vykonávania verejných funkcií na obdobie piatich rokov​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie