fbpx

Zvyšovanie daní už nestačí: Ako plánujú mestá pokryť miliónové výpadky?

Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček a primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zdroj: TASR/Ján Krošlák, Pavol Zachar

Samosprávy na Slovensku sa pripravujú na náročné obdobie, keďže v roku 2025 očakávajú výrazné výpadky v príjmoch. Podľa prezidenta Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátora Trenčína Richarda Rybníčka, už nie je priestor na zvyšovanie daní a poplatkov, aby si mestá a obce mohli vykryť svoje straty. Tlačová konferencia Rybníčka upozornila na to, že výpadky budú miliónové, čo značne komplikuje už aj tak napäté rozpočty samospráv. Píše o tom 24hod.sk. 

Vládou plánované dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur síce pomôže naplniť prognózu príjmov z daní fyzických osôb, no podľa Rybníčka to nerieši širší problém nedostatku príjmov. Tieto prostriedky umožnia stabilizáciu rozpočtov do konca tohto roka, avšak nedokážu adresovať dlhodobé výzvy, ktorým mestá a obce čelia.

Výpadky v roku 2025 budú spôsobené hlavne znížením príjmov z daní z príjmu fyzických osôb o približne 19 %. Mestá a obce navyše nevedia, aké budú normatívy pre financovanie materských škôl, čo do ich rozpočtov vnáša ďalšiu neistotu. Zároveň nie sú jasné predikcie inflácie, ktorá bude mať vplyv na ceny tovarov a služieb, ktoré samosprávy potrebujú na svoje fungovanie. K tomu sa pridávajú rastúce náklady na spolufinancovanie projektov z eurofondov, ktoré budú ešte viac zaťažené zvyšovaním DPH​.

Zodpovednosť za verejné financie

Rybníček zdôraznil, že samosprávy už nemôžu zvyšovať dane a poplatky na pokrytie predpokladaných výpadkov. Upozornil na to, že vládne dohody s odbormi o zvyšovaní platov zamestnancov verejnej správy by mali byť aj finančne kryté zo strany štátu. Rybníček dodal, že podľa neho nie je spravodlivé, že štát sa dohodne s odborármi, ale samosprávy to musia platiť. Vyzval na citlivejší prístup vlády k samosprávam a reformu financovania miest a obcí, ktorá by im zaistila stabilnejšie financovanie do budúcna.

Dopady konsolidačných opatrení

Ako píše aj portál Pravda, primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý je tiež viceprezidentom ÚMS, pripomenul, že mestá a obce musia mať vyrovnané rozpočty. Vládne konsolidačné opatrenia, ktoré zahŕňajú zvýšenie daňového bonusu na deti a zvyšovanie DPH, v roku 2024 pripravili samosprávy o 300 miliónov eur. Ďalší problém môže priniesť zavedenie transakčnej dane, ktorá zvýši náklady mestských podnikov. Vallo kritizoval aj to, že ÚMS bola vynechaná z rokovaní o kompenzáciách, čo považuje za nespravodlivé​.

Mestá a obce sa budú musieť prispôsobiť novým podmienkam znižovaním výdavkov, čo môže znamenať zhoršenie poskytovaných služieb pre občanov. Vallo tiež vyzdvihol potrebu spolupráce medzi mestami a obcami na centralizovaných verejných obstarávaniach energií, ktoré môžu pomôcť znížiť náklady. Tento model už funguje v 14 mestách a obciach, ktoré spoločnými silami nakupujú plyn a elektrinu, čím dosiahli výrazné úspory.

Výzva na systémové riešenia

Samosprávy síce chápu potrebu konsolidácie verejných financií, ale zároveň požadujú od vlády spravodlivejší prístup a systémové riešenia, ktoré by zlepšili ich finančnú stabilitu. Zatiaľ sú však postavené pred realitu, že musia zvládnuť rastúce výdavky na úkor svojich služieb, pričom ďalšie zvyšovanie daní už nepripadá do úvahy​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie