fbpx

Pandémia sa začala šíriť z trhu vo Wu-chane, potvrdzuje najnovší výskum. Iné úvahy sú absurdné

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Joshua J. Cotten, TASR/Lukáš Grinaj

Je „nad všetku pochybnosť“, že covid sa dostal na človeka zo zvierat na wu-chanskom trhu, upozorňuje biológ Michael Worobey z Arizonskej univerzity, jeden z autorov najnovšieho výskumu. Dodáva, že akýkoľvek iný scenár vrátane toho, že vírus unikol z laboratória, si vyžaduje „poriadnu dávku absurdnej fantázie“.

„Vzorky, ktoré odobrali čínski vedci v raných fázach covidu, patria k vedecky najcennejším zdrojom informácií o pôvode pandémie,“ napísal korešpondent BBC News pre zdravie a vedu James Gallagher v článku, v ktorom cituje aj Worobeya. Pripomína, že prvé spojenie s trhom Huanan v meste Wu-chan sa objavilo v okamihu, keď do nemocnice prichádzali pacienti s tajomným zápalom pľúc. Práve uvedený trh bol miestom s najväčším počtom predajcov voľne žijúcich živočíchov vo Wu-chane, meste s vyše 12 miliónmi obyvateľov. Trh hneď zatvorili a začalo sa s odoberaním sterov a vzoriek. Čínski vedci vzorky analyzovali a ich analýza bola uverejnená v apríli 2023 vo vedeckom časopise Nature.

Trh vo Wu-chane – miesto začiatku pandémie

Americkí a francúzski vedci teraz vypracovali ešte podrobnejšiu genetickú analýzu. Skúmali milióny fragmentov genetických kódov DNA a RNA vzoriek získaných z trhu a zisťovali, kde sa objavujú oba kódy naraz. Výsledky publikovali vo vedeckom časopise Cell. Vedci konštatujú, že „začiatok pandémie covid-19 bol epidemiologicky vysledovaný na trh s morskými plodmi a voľne žijúcimi živočíchmi v Huanane“.

Už dlhý čas je známe, že trhy s voľne žijúcimi živočíchmi predstavujú obrovské riziko šírenia vírusov. „Len čo zvieratá infikované vysoko prenosným vírusom dorazia na trh, dochádza k niekoľkým zoonotickým udalostiam,“ pripomínajú autori štúdie.

Výsledky výskumu identifikujú užší zoznam zvierat, z ktorých sa vírus mohol dostať na človeka. Avšak zviera, ktoré sa vo vzorkách objavuje najčastejšie, je psík medvedíkovitý (druh cicavca z čeľade psovité), pričom bolo experimentálne preukázané, že toto zviera prenáša covid. Štúdia dokonca identifikuje jeden konkrétny stánok ako najpravdepodobnejšie miesto prenosu.

Už jeden predošlý výskum, ktorého výsledky boli publikované v marci 2023, poukázal na psíka medvedíkovitého ako najpravdepodobnejší zdroj nákazy. Aj keď nemožno stopercentne tvrdiť, že práve toto zviera bolo pôvodným zdrojom nákazy, podľa virologičky Angely Rasmussenovej z  University of Saskatchewan (sídli v kanadskom meste Saskatoon) sú výsledky výskumu dostatočne silným dôkazom. K takémuto záveru teraz dospeli aj vedci v najnovšom výskume.

Vedci analyzovali genetický kód vírusových vzoriek odobratých na trhu a porovnávali ich so vzorkami od pacientov v ranej fáze pandémie. Výsledky (vrátane preukázania úplnej genetickej diverzity koronavírusu na trhu) podporujú tézu o trhu ako mieste pôvodu pandémie. Vzorky zároveň naznačujú, že vírus sa prenosom zo zvierat na človeka začal z trhu šíriť zrejme v dvoch vlnách.

Riziko budúcich pandémií

Ak porovnáme najpravdepodobnejší čas začiatku pandémie s najpravdepodobnejším časom vzniku epidémie na wu-chanskom trhu, tieto dva časové údaje „sa prekrývajú, sú totožné,“ cituje Gallagher vo svojom článku profesora mikrobiológie Kristiana Andersena zo Scripps Research Institute v USA. Je to neziskový výskumný inštitút so zameraním na výskum a vzdelávanie v oblasti biomedicínskych vied. Tohto roku oslavuje 100 rokov od založenia. Sídli v San Diegu a pracuje v ňom 2 100 vedcov.

Andersen pripúšťa, že vysvetlenie covidu únikom z laboratória Wu-chanského virologického inštitútu, ktorý dlhodobo skúma rôzne koronavírusy, je jednoduché a pre mnohých presvedčivé. „Pre mnohých to vyzerá najpravdepodobnejšie – veď laboratórium je práve tam, samozrejme, že to uniklo z laboratória…“ Upozorňuje však, že teraz už existuje množstvo údajov, ktoré „skutočne ukazujú na trh ako na pôvodné epicentrum“ pandémie. Genetické výskumy nielenže jasne ukazujú na wu-chanský trh ako miesto pôvodu pandémie, ale umožňujú určiť aj to, na ktorom konkrétnom stánku predávali infikované zvieratá, a teda, z ktorého stánku sa vírus začal šíriť a aký druh zvierat to bol.

Profesor James Wood z výskumného centa Cambridge Infectious Diseases poznamenáva, že výskum poskytol „veľmi silné dôkazy“ o začiatku pandémie v stánkoch so zvieratami. Zároveň však upozorňuje, že sa nerobí nič alebo len veľmi málo na obmedzenie obchodovania s voľne žijúcimi zvieratami. Pritom „nekontrolovaný prenos zvieracích infekcií predstavuje obrovské riziko vzniku ďalších pandémií v budúcnosti“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie