fbpx

Európa pomáha Ukrajine riešiť dôsledky zničenia Kachovskej priehrady

JB 8 Cherson - Dobrovo¾níci evakuujú na èlne miestneho obyvate¾a zo zaplavených oblastí v ukrajinskom meste Cherson 8. júna 2023. Hladina vody v Kachovskej vodnej nádrži pri juhoukrajinskom meste Cherson postupne klesá, uviedla v piatok štátna spoloènos Ukrhydronergo. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Od utorkového znièenia Kachovskej priehrady hladina vody v nádrži poklesla už takmer o pä metrov a jej hladina v piatok ráno dosahovala úroveò 11,7 metra. Len za posledných 24 hodín voda opadla približne o meter. Spoloènos tiež upozornila, že poškodený priehradný múr vodného diela, ktorý sa ešte úplne nezrútil, sa ešte stále rozpadáva. V najbližšej dobe bude pod¾a nej potrebné zachyti vodu z rieky Dneper v nádržiach nad kachovskou vodnou elektráròou, aby sa zaistili zásoby vody na leto. Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej èasti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa pretrhla po výbuchu v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa navzájom obviòujú z jej znièenia. FOTO TASR/AP Volunteers evacuate local resident on boats from a flooded neighbourhood in Kherson, Ukraine, Thursday, June 8, 2023. Floodwaters from a collapsed dam kept rising in southern Ukraine on Thursday, forcing hundreds of people to flee their homes in a major emergency operation that brought a dramatic new dimension to the war with Russia, now in its 16th month. (AP Photo/Libkos)
Zdroj foto: TASR

EÚ mobilizuje pomoc zo svojich núdzových zásob a poskytuje aj finančné prostriedky na podporu Ukrajiny po zničení Kachovskej priehrady. Na stredajšiu správu Európskej komisie (EK) upozornil spravodajca TASR.

EÚ v dôsledku pretrhnutia priehradného múru začala s mobilizáciou strategických rezerv z kapacít systému rescEU. Doteraz sa podarilo nasadiť tri mobilné stanice na úpravu vody. Každá dokáže vyrobiť 120.000 litrov pitnej vody denne a pomáha tak riešiť jednu z najnaliehavejších potrieb v postihnutej oblasti.

Na výzvu ukrajinských orgánov o pomoc zareagovalo 16 európskych krajín – Belgicko, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Španielsko a Švédsko. Išlo o cisterny na vodu, vodné čerpadlá, člny, záchranné vybavenie, generátory a iný materiál pre záchranárov v oblastiach postihnutých záplavovou vlnou

Humanitárni partneri EÚ na Ukrajine presmerovali pomoc do najviac postihnutých oblastí, vrátane distribúcie pitnej vody, balených potravín, finančnej pomoci a núdzových prístreškov.

EÚ vyčlenila ďalších 500.000 eur na riešenie okamžitých potrieb miestneho obyvateľstva. Ide o doplnok k doterajšej sume 200 miliónov eur na humanitárnu pomoc, ktorá už bola Ukrajine pridelená v roku 2023.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie