fbpx

Orbánov kabinet opäť v Moskve: Maďarsko nakupuje ropu a plyn z Ruska napriek sankciám

Zdroj: TASR/AP

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa zúčastnil plynárenského fóra v Petrohrade (SPIGF), a to aj napriek prebiehajúcej vojne na Ukrajine a sankciám Západu voči Moskve. Napriek týmto okolnostiam sa Szijjártó podľa ruských tlačových agentúr neobáva sankcií zo strany Európskej únie. Píše o tom agentúra TASR.

Zahraničná politika je súčasťou suverenity a my nikomu nedovolíme, aby túto suverenitu obmedzoval,“ vyhlásil Szijjártó. Počas svojho prejavu v Petrohrade podporil spoluprácu medzi Európou a Moskvou v oblasti ropy, zemného plynu a jadrovej energetiky. Zdôraznil, že vďaka Maďarsku neboli na úrovni EÚ zavedené sankcie na ruské dodávky plynu a jadrových palív.

Maďarské nákupy z Ruska

Minister Szijjártó uviedol, že Maďarsko tento rok plánuje doviesť z Ruska približne päť miliónov ton ropy cez ropovod Družba, ktorý zásobuje strednú Európu. Okrem toho minister oznámil, že má v pláne uzavrieť novú dohodu s ruskou spoločnosťou Gazprom na ďalšie dodávky plynu. Podľa jeho slov môže energetickú stabilitu Maďarska zabezpečiť iba úzka spolupráca s Ruskom.

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána udržiava dobré vzťahy s Moskvou aj napriek tomu, že invázia na Ukrajinu trvá už viac ako dva a pol roka. Ruský prezident Vladimir Putin v júli prijal Orbána v Moskve, čo vyvolalo nesúhlas medzi poprednými predstaviteľmi Európskej únie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie