fbpx

Vracia sa éra jazykových inšpektorov? Pripravte sa na sprísnenie pravidiel používania slovenčiny

Zdroj: Reprofoto video/ta3.com, TASR/František Iván

Ministerstvo kultúry SR pripravuje novelu zákona o štátnom jazyku, ktorá má za cieľ posilniť používanie slovenčiny v oficiálnom styku a sprísniť pravidlá týkajúce sa jej dodržiavania. Novela by mala odstrániť nejasnosti vo výklade súčasných predpisov, čo vraj bolo problémom v aplikačnej praxi. Kontroly nad používaním slovenčiny budú prísnejšie a pokuty za porušovanie zákona sa zvýšia. Píše o tom agentúra TASR. 

Jednou z hlavných zmien má byť sprísnenie štátneho dohľadu nad dodržiavaním zákona, čím sa zamedzí opakovanému porušovaniu tých istých zavedených pravidiel. Táto novela pripomína inštitúciu jazykových inšpektorov, ktorá bola kedysi predmetom kontroverzií.

Podľa netky.sk, rezort tiež zdôrazňuje, že novela bude rešpektovať medzinárodné zmluvy a podporovať používanie jazykov národnostných menšín, pričom slovenský jazyk ostáva kľúčovým nástrojom komunikácie a fungovania verejného života v krajine.

Očakáva sa, že novela zákona bude čoskoro zaradená do legislatívneho procesu a prinesie výrazné zmeny v oblasti používania slovenčiny.

O jazykových inšpektoroch

Ako píše aj sme.sk, v 90. rokoch zaviedla slovenská vláda koncept „jazykových inšpektorov“, ktorí mali za úlohu dohliadať na správne používanie štátneho jazyka – slovenčiny – v štátnych a verejných inštitúciách. Tento mechanizmus vznikol v rámci zákona o štátnom jazyku, ktorý zdôrazňoval potrebu ochrany a používania slovenčiny vo verejnom a úradnom styku. Cieľom bolo zabezpečiť, aby všetky verejné dokumenty a komunikácie boli v súlade s pravidlami o štátnom jazyku.

Podľa ta3.com, inšpektori, ktorí sledovali dodržiavanie tohto zákona, boli najaktívnejší počas vlády Vladimíra Mečiara, čo viedlo k značným sporom. Tento systém vyvolal kritiku zo strany opozície, národnostných menšín, najmä maďarskej komunity, a tiež medzinárodných organizácií. Kritici varovali, že takáto kontrola môže obmedzovať práva jazykových menšín a narúšať ich jazykové slobody.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie