fbpx

Spor o stopke pre predstavenie v SND pokračuje. Na rad prišlo trestné oznámenie

Budova Slovenského národného divadla a poverená riaditeľka SND Ťapáková (Zdroj: Foto: TASR, slovakia.travel)

Poverená riaditeľka Slovenského národného divadla čelí trestnému oznámeniu. To podal Inštitút ľudských práv na Generálnej prokuratúre kvôli zrušeniu inscenácie v rámci festivalu Drama Queer.

Poverená riaditeľka SND Ťapáková zrušila hosťovanie divadla Studio hrdinů, ktoré malo s inscenáciou vystúpiť v rámci festivalu Drama Queer. To vyvolalo vlnu negatívnych reakcií z radov kultúrnej obce aj spoločnosti. Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher, poukázal na to, že sa voči takémuto konaniu ohradila Činohra SND, a tiež islandský autor Sjón, ktorý vytvoril predlohu predstavenia.

Weisenbacher hovorí o cenzúre zo strany Ťapákovej a poukazuje na článok 26 Ústavy SR, ktorý cenzúru zakazuje. „SND nie je súkromná agentúra pani Ťapákovej, kde si môže šafáriť, ako uzná za vhodné. SND si platia zo svojich daní všetci občania a občianky SR vrátane LGBTI ľudí. Výhovorky, ktoré uviedla ako údajné zdôvodnenie tohto svojho deštruktívneho rozhodnutia, sú nedôveryhodné, účelové a tak priehľadné, že je cez ne vidieť až do Kittsee“ vraví riaditeľ IĽP a spoluzakladateľ Dúhového PRIDE. Vyzval tiež Ťapákovú na odstúpenie z funkcie, nemá podľa neho predpoklady na jej výkon, píše SITA.

Podľa hnutia Otvorená kultúra sa SND doteraz úspešne podieľalo na spolupráci s festivalom Drama Queer a v tomto roku nedošlo k žiadnym zmenám, ktoré by objektívne neumožnili pokračovanie spolupráce.

„V zmysle § 196 ods. 1 Trestného poriadku č. 301/2005 sme podali trestné oznámenie na GP SR a žiadame, aby orgány činné v trestnom konaní prešetrili konanie pani Ťapákovej pri výkone funkcie. Samozrejme, je už na OČTK, aby činy pani Ťapákovej adekvátne klasifikovali. Čo k tomu prichádza do úvahy podľa môjho názoru, je aj § 237 Trestného zákona, teda povinnosti pri správe cudzieho majetku, nakoľko podľa medializovaných informácií predstavenie už bolo dohodnuté a štatutárka neprezentovala žiaden dôveryhodný dôvod,“ dodal právnik IĽP Daniel Grejták.

Slovenské národné divadlo aj poverená riaditeľka Ťapáková sa však bránia tým, že predstavenie zrušené byť nemohlo, a to vzhľadom na to, že v programe činohry na október zverejnené ani nebolo. Hnutie Otvorená kultúra, ktoré na tento krok takisto poukázalo však deklaruje, že je to iba zástierkou a skutočným motívom je snaha o obmedzenie queer tém v kultúrnom priestore.

Dráma Queer je divadelný festival, ktorý sa venuje tematike sexuálnych menšín. Tohtoročný ročník ponúka niekoľko predstavení od 17. do 28. októbra. Súčasťou mala byť inscenácia Mesačný kameň, ktoré je českou adaptáciou rovnomenného románu islandského autora Sjóna.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie