fbpx

V Nitre hospitalizovali pacientov so západonílskou horúčkou. Vírus im spôsobil zápal mozgu

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay, TASR/Henrich Mišovič

Vírus, ktorý prenášajú komáre, má inkubačnú dobu približne dva až tri dni. Hospitalizovaní pacienti boli opakovane poštípaní komármi. Ani jeden z nich však nemal evidovanú cestovateľskú anamnézu.

Doposiaľ hospitalizovali šiestich pacientov so západonílskou horúčkou vo Fakultnej nemocnici v Nitre od konca augusta. Dvoch z nich museli napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Šlo o starších ľudí z južných okresov Nitrianskeho kraja, ktorých lekári prijali so zápalom mozgu, informuje STVR.

„U týchto pacientov bola hospitalizácia trochu zdĺhavejšia. Mohol za to aj trochu iný priebeh ochorenia, ako ten, pri ktorom sme zvyknutí u bežných vírusových encefalitíd. Pacienti mali bolesť hlavy a svalové slabosti. Dvaja z nich dokonca skončili na umelej pľúcnej ventilácii,“ povedala prednostka infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra Ľubica Piesecká.

Vírus, ktorý prenášajú komáre, má inkubačnú dobu približne dva až tri dni. Pacienti boli opakovane poštípaní komármi. Ani jeden z nich však nemal evidovanú cestovateľskú anamnézu.

Zdroj infekcie sa podarilo identifikovať vďaka výskumu Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v rámci Slovenska majú z ich iniciatívy zabezpečené lapače na komáre.

„Odchyt komárov spočíva v tom, že v týždenných intervaloch sa komáre a ich sliny zachytávajú na kartičkách impregnovaných medom, ktoré sú v lapačoch. Samičky vypúšťajú sliny na kartičku, ktorá sa posiela do Virologického centra,“ vysvetľuje Eva Barátová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.

Západonílsku horúčku zachytili u komárov aj v Nových Zámkoch. Vírus Usutu, ktorý môže tiež zapríčiniť encefalitídu, sa objavil aj pri komároch v Leviciach, Košiciach, Dunajskej Strede, Svidníku, Prievidzi, Veľkom Krtíši a v Senici.

„Na základe vlastne týchto výsledkov sú upovedomení infektológovia v danom kraji alebo v danej oblasti a taktiež aj národná transfúzna služba. Začala testovať darcov krvi z tejto oblasti,“ vysvetlila Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave.

Na Slovensku sa západonílska horúčka objavila už v 60. rokoch minulého storočia. Úrad verejného zdravotníctva varuje, že ochorenia, ktoré prenášajú komáre, sa v našej oblasti vyskytujú zriedkavo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie