fbpx

Thunbergová čelí v Nemecku kritike pre propalestínske názory: „Vydajte tejto antisemitke zákaz vstupu.“

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová čelí v Nemecku kritike kvôli svojej účasti na propalestínskych demonštráciách. Hovorca poslaneckého klubu CDU/CSU Alexander Throm aktivistku označil za antisemitku a požaduje pre ňu zákaz vstupu do krajiny. Foto: X/reprofoto/@GretaThunberg, @abierkhatib

Protest v Nemecku sa zvrhol v násilné nepokoje. Demonštranti stavali v uliciach nemeckej metropoly barikády a zapaľovali pneumatiky. Na policajtov hádzali zábavnú pyrotechniku ​​a kamene.

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová čelí v Nemecku kritike kvôli svojej účasti na propalestínskych demonštráciách. Hovorca poslaneckého klubu CDU/CSU Alexander Throm aktivistku označil za antisemitku a požaduje pre ňu zákaz vstupu do krajiny, píše iDnes.cz.

„Ten, kto sem príde agitovať proti Izraelu a očierňovať našu políciu, nemá v Nemecku miesto,“ povedal Throm podľa denníka Tagesspiegel. „Myslím si, že je nielen vhodné, ale dokonca nutné, aby minister vnútra vydal tejto antisemitke do budúcnosti zákaz vstupu,“ pokračoval.

Thunbergová sa v pondelok 7. októbra – rok odo dňa, keď teroristické hnutie Hamas pri útoku na Izrael zavraždilo 1 200 ľudí – zúčastnila propalestínskej demonštrácie v Berlíne. Jej účastníci na polícii hádzali sklenené fľaše a skandovali protiizraelské a protižidovské heslá.

Protest sa následne zvrhol v násilné nepokoje. Demonštranti stavali v uliciach nemeckej metropoly barikády a zapaľovali pneumatiky. Na policajtov hádzali zábavnú pyrotechniku ​​a kamene.

Aktivistka neskôr na sociálnych sieťach kritizovala postup nemeckých strážnikov a znovu vyhlásila, že Izrael v palestínskom Pásme Gazy pácha genocídu, na ktorej Nemecko nesie spoluvinu.

Thunbergová sa preslávila vďaka svojmu školskému štrajku za klímu, z ktorého vzišlo medzinárodné klimatické hnutie Fridays for Future. Od útoku Hamasu na Izrael a následnej izraelskej vojenskej operácie v Gaze sa aktivistka opakovane zastáva Palestínčanov a obviňuje Izrael z masakrov.

Nemecký komisár pre antisemitizmus Felix Klein Thunbergovú obvinil z jednostrannosti. Jej tvrdenie o konflikte na Blízkom východe označil za „antisemitské kvôli popretiu práva Izraela na existenciu“. Klein tento týždeň uviedol, že situácia v Nemecku sa od vlaňajšieho 7. októbra výrazne radikalizovala a pribudlo antisemitských útokov.

Podľa Thorma aktivistka „zneužíva“ postavenie, ktoré získala bojom za ochranu klímy. „Preto tiež vyzývam Fridays for Future, aby sa od Thunbergovej výslovne dištancovali. Ak to neurobia, podľa mňa stratili všetku dôveryhodnosť v demokratickej diskusii,“ uviedol.

Berlínska senátorka Iris Sprangerová z SPD uviedla, že sa obáva, že „vlna antisemitizmu“ na propalestínskych demonštráciách v meste bude pokračovať a možno ešte zosilnie. „Musíme predpokladať, že zavedená časť tejto scény vo svojom aktivizme nepoľaví, a že teda hrozí ďalšia radikalizácia,“ povedala.

Nemecká polícia v utorok ukončila propalestínsky protestný tábor v Dortmunde, kam podľa nej kvôli plánovanej návšteve Thunbergovej prišlo oveľa viac ľudí, než úradníci pôvodne povolili.

Nemeckí aktivisti z Fridays for Future sa od slov Thunbergovej dištancovali už vlani, a to práve kvôli jej antisemitským vyhláseniam o Izraeli a jednostrannému videniu konfliktu v Gaze.

Nemeckí politici opakovane vyhlasujú, že vzhľadom na holokaust, pri ktorom nacistické Nemecko vyvraždilo šesť miliónov európskych Židov, má ich krajina zvláštnu zodpovednosť za izraelskú bezpečnosť Izraela. Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu označila bezpečnosť Izraela za jeden z nemeckých „štátnych záujmov“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie