fbpx

Navarili ste jedlo príliš slané, kyslé či štipľavé? TOTO sú tipy, ako to viete zachrániť

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Alyson McPhee, Le Creuset

Každý z nás to niekedy zažil – pri varení nás strhne vášeň pre korenie, alebo sa nám ruka so soľou nechtiac „pošmykne“. Zrazu stojíme nad hrncom a premýšľame, ako zachrániť prekorenené alebo presolené jedlo, ktoré sme s láskou pripravovali. Našťastie existuje niekoľko šikovných trikov, ako sa z takejto situácie elegantne dostať a pokrm zachrániť.

Presolené jedlo

Pomôže voda či vývar

Pokiaľ je jedlo príliš slané, je najjednoduchšou možnosťou pridať viac tekutiny. Čistá voda alebo nesolený vývar môžu pomôcť slanosť zriediť. Stačí priliať malé množstvo a znova ochutnať, aby ste vyvážili chuť. Tento trik je ideálny pre polievky, omáčky alebo dusené jedlá.

Pridajte zemiaky

Jedným z klasických trikov na zníženie slanosti je pridanie surového zemiaku. Olúpte ho, vložte do pokrmu, nechajte povariť a potom vyberte. Zemiaky majú schopnosť nasávať prebytočnú soľ. Tento trik funguje predovšetkým u tekutejších jedál, ako sú polievky alebo guláš.

Niečo sladké

Pokiaľ nemôžete pridať ďalšiu tekutinu, skúste slanosť vyvážiť cukrom alebo iným sladidlom. Malé množstvo cukru, medu alebo napríklad javorového sirupu môže pomôcť zmierniť chuť soli. Tento trik je skvelý u paradajkových omáčok, duseného mäsa alebo karí.

Pomôže aj kyslé

Aj kyslosť dokáže zázraky pri vyvážení chutí. Pridaním trochy octu, citrónovej šťavy alebo paradajkovej pasty môžete znížiť vnímanie slanosti a dať jedlu sviežosť. Tento trik funguje najmä pri omáčkach a šalátových dresingoch.

Prekorenené jedlo

Pridajte viac ingrediencií 

Podobne ako pri presolenom jedle môžete prekorenené jedlo zriediť pridaním ďalších surovín. Použite viac základnej ingrediencie, ktorá tvorí pokrm (napríklad zeleniny, mäsa, cestovín alebo ryže), čo pomôže znížiť intenzitu korenia. Tento trik funguje perfektne pri omáčkach, polievkach alebo ryžových pokrmoch.

Nezabudnite na mliečne výrobky

Mliečne produkty majú schopnosť tlmiť intenzívnu chuť korenia. Ak ste to prehnali s čili alebo čiernym korením, skúste pridať klasickú smotanu, jogurt alebo kyslú smotanu. Pri indických jedál alebo kari pridajte kokosové mlieko. Tuky v mliečnych výrobkoch pomáhajú neutralizovať pikantnosť a zjemniť chuť.

Škrob je super pomocník

Pridaním škrobových surovín, ako sú zemiaky, ryža alebo cestoviny, môžete prekorenené jedlo „skrotiť“. Tieto suroviny nielen absorbujú časť chutí, ale aj zjemnia celkovú chuť jedla. Funguje to napríklad u chilli con carne, dusených jedál alebo rizota.

Sladidlo pomôže

Pokiaľ ste použili príliš korenia, skúste pridať malé množstvo sladidla. Troška cukru, medu alebo sirupu môže pomôcť zmierniť príliš ostré chute. Tento trik je účinný najmä u omáčok, paradajkových pokrmov alebo dusených jedál.

Štipľavé jedlo

Mliečne výrobky pomôžu aj tu

Podobne ako pri veľmi korenenom jedle, aj príliš štipľavý pokrm môžete zachrániť pridaním mliečnych výrobkov, ktoré štipľavosť zmiernia. Mlieko, smotana, biely jogurt alebo kokosové mlieko fungujú najlepšie. Tento trik je skvelý u pikantných omáčok alebo kari. A pokiaľ nemáte po ruke žiadny mliečny produkt, skúste pridať kúsok masla alebo trochu olivového oleja.

Sladké ovocie

Štipľavosť môže byť znížená pridaním sladkého ovocia, ako sú kúsky manga, ananásu alebo jabĺk. Toto ovocie nielenže pridá do jedla novú chuťovú dimenziu, ale aj vyrovná štipľavú chuť. Tento trik funguje výborne napríklad v mexických alebo ázijských jedlách.

Kyslé jedlo

Nezabudnite na cukor či sladidlo

Kyslú chuť je možné neutralizovať cukrom alebo iným sladidlom. Stačí pridať malé množstvo a postupne dochucovať, pokiaľ nebude chuť vyvážená. Cukor, med alebo sirup dokážu kyslosť zmierniť napríklad pri šalátových dresingoch či paradajkových omáčkach.

Jedlá sóda spôsobí reakciu

Ak máte pocit, že jedlo je príliš kyslé (napríklad obsahuje moc citrónovej šťavy alebo octu), pridajte štipku jedlej sódy. Sóda reaguje s kyslými zložkami a neutralizuje ich. Dajte len pozor, aby ste to neprehnali s jedlou sódou. Veľké množstvo by mohlo ovplyvniť výslednú chuť jedla.

Chuťovo nevyvážené jedlo

Ak ste vyskúšali všetky tipy a stále nemôžete dosiahnuť správnu chuť, skúste jedlo kreatívne premeniť. Prekorenenú omáčku môžete napríklad použiť ako základ pre iný pokrm, pridať ju do cestovinového šalátu alebo ju vylepšiť náplň do sendvičov. Pokiaľ je jedlo presolené, skúste ho využiť v kombinácii s inými neutrálnymi surovinami, napríklad ryžou alebo zemiakmi.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie