fbpx

Silný vietor a prehánky na obzore: SHMÚ varuje pred víchricou a chladným počasím!

Na snímke mapa výstrah SHMÚ, ilustračný obrázok. Zdroj: shmu.sk, pixabay.com

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil na štvrtok varovanie prvého stupňa pred silným vetrom na horách, ktoré sa týka okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Čadca.

„Na horských oblastiach nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý môže krátkodobo dosiahnuť (v nárazoch) rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, teda až víchrica,“ varujú meteorológovia na svojich stránkach.

 

Predpoveď počasia na štvrtok

Vo štvrtok sa počasie výrazne nezmení a obloha zostane prevažne zamračená. „Od juhozápadu sa k strednej Európe priblíži studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presunie z Beneluxu nad Švédsko. Pred ním k nám prenikne teplý vzduch z juhozápadu,“ vysvetľujú meteorológovia.

Mrholenie alebo dážď sa očakáva najmä v západnej časti Slovenska. Najvyššia denná teplota dosiahne 19 až 24 stupňov, pričom na strednom Slovensku a Spiši to bude miestami 15 až 19 stupňov Celzia. Vo vyšších polohách hrozí silný vietor a platí už spomínané varovanie.

 

Predpoveď počasia na piatok

V piatok sa ochladí, avšak sa objaví aj viac slnečných lúčov. „Studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presunie zo Švédska nad sever Škandinávie, prejde našou oblasťou ďalej na východ. Za ním k nám prichádza chladnejší vzduch z západu, čím sa rozšíri tlaková výš,“ informuje SHMÚ.

 

V noci a ráno bude obloha oblačná až zamračená, s prehánkami alebo dažďom na mnohých miestach. Cez deň sa oblačnosť z západu zmenší a zrážky sa objavia len miestami, avšak vo vysokých polohách môže snežiť. Najvyššia denná teplota sa dostane na 13 až 18 stupňov, v severnej polovici väčšinou na 9 až 13 stupňov Celzia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie