fbpx

Osemnásťročný Nepálčan ako najmladší zdolal 14 najvyšších vrcholov sveta

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com, horydoly.cz

Tínedžer z Nepálu sa v stredu stal najmladším horolezcom, ktorý zdolal všetkých 14 najvyšších vrcholov sveta. Informuje o tom TASR na základe správy britskej spravodajskej stanice BBC.

Nimá Rindží Šerpa (18) vystúpil na vrchol tibetskej hory Šišapangma približne o 6:05 miestneho času. Týmto úspechom zavŕšil svoj výstup na všetkých 14 vrcholov s nadmorskou výškou nad 8000 metrov, ktoré sú uznávané Medzinárodnou horolezeckou asociáciou (UIAA). Všetky sa nachádzajú v Ázii.

 

Predchádzajúcim držiteľom tohto rekordu bol taktiež nepálsky horolezec, ktorý zdolal všetky „osemtisícovky“ vo veku 30 rokov. Osemnásťročnému mladíkovi sa podarilo zdolať všetkých štrnásť najvyšších vrcholov sveta za 740 dní. Nimá Rindží Šerpa je zároveň najmladším horolezcom, ktorý vyliezol na vrcholy Gašerbrum I, Gašerbrum II a Nanga Parbat.

 

Tento výstup nie je len vyvrcholením mojej osobnej cesty, ale aj poctou každému šerpovi, ktorý sa odvážil snívať mimo tradičných hraníc, ktoré nám boli stanovené. Horolezectvo je viac než práca, je to dôkaz našej sily, odolnosti a vášne,“ uviedol 18-ročný tínedžer krátko po zdolaní hory Šiša Pangma (8 027 m n. m.).

 

Hoci sú šerpovia vo všeobecnosti považovaní za horských vodcov alebo nosičov vo vysokohorských expedíciách, v skutočnosti tvoria etnickú skupinu, ktorej členovia žijú vo vysokej nadmorskej výške v Himalájach.

Nimá Rindží chce podľa vlastných slov dokázať mladej generácii šerpov, že sa môžu „povzniesť nad stereotyp, že sú len podpornými horolezcami, a využiť svoj potenciál ako vrcholoví športovci, dobrodruhovia a tvorcovia. „Nie sme len sprievodcovia, sme priekopníci,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie