fbpx

Záchranky v krízovej situácii: NÍZKE teploty v sanitkách ohrozujú pacientov

Zvýšené ceny energií prinútili záchranky šetriť. Zdroj: FB/RZP

Zdravotníci a záchranári sú nespokojní s nariadením udržiavať teplotu vo vozidlách sanitiek na úrovni sedem až osem stupňov Celzia. Tento príkaz bol zavedený kvôli vysokým nákladom na energiu, no nízka teplota môže mať nepriaznivý dosah na pacientov, ktorí sa nachádzajú v kritických situáciách.

Podľa vodiča sanitky takáto teplota zhoršuje fungovanie niektorých prístrojov a robí celý interiér vozidla studeným, vrátane nosidiel a sedadiel. Informujú tvnoviny.sk. Záchranná služba potvrdila, že teplota nemôže byť vyššia kvôli potrebám liekov a prístrojov, čo zvyšuje riziko zhoršenia stavu pacientov počas prevozu. Tieto podmienky vyvolávajú obavy o bezpečnosť a komfort pacientov v kritických momentoch.

Podľa vodiča sanitky je pri masívnom krvácaní nevyhnutné udržať normálnu teplotu pacienta, čo je v súčasných podmienkach veľmi ťažké. Vzhľadom na nariadenie udržiavať teplotu v sanitkách na úrovni sedem až osem stupňov Celzia sa interiér vozidla nedokáže dostatočne rýchlo vyhriať na normálnu teplotu, čo môže ohroziť stav pacienta v kritických situáciách. Tieto podmienky naznačujú potrebu prehodnotiť nariadenia a zabezpečiť adekvátne podmienky pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Sú nútení šetriť

Podľa zástupcov záchrannej služby je nízka teplota v sanitkách nariadená ako opatrenie na šetrenie a ochranu liekov a batérií prístrojov. Nízke teploty, stanovené na sedem až osem stupňov, majú byť udržiavané najmä počas parkovania vozidla.

Odborník Viliam Dobiáš z Life Star Emergency tvrdí, že priemerný čas dojazdu je okolo 11 minút, a keď sa motor vozidla zapne, teplota sa zvyšuje na bežnú úroveň 21 až 24 stupňov, keď dorazia k pacientovi.

Zdravotníci poukazujú na to, že takáto nízka teplota môže mať negatívny dopad na pacienta, najmä pri vážnych zraneniach. Rovnako sa sťažujú na nepríjemné podmienky v sanitkách pre seba. Dobiáš odporúča posádke nosiť si teplejšie oblečenie, aby zvládli chladné podmienky, čo vyvoláva otázky o prioritách pri zaisťovaní pohodlia a bezpečnosti všetkých zúčastnených.

Záchranárski odborári upozorňujú na sťažnosti zamestnancov ohľadom opatrení na šetrenie, ktoré vedú k negatívnym emóciám a nepríjemnostiam v pracovnom prostredí. Podpredsedníčka Základnej odborovej organizácie zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Zuzana Pukancová naznačila, že situácia sa môže zhoršiť od januára 2025, keď sa očakáva zvýšenie cien.

V minulosti sa už objavili prípady, keď zamestnanci na niektorých staniciach nemohli používať elektrické spotrebiče ani zapínať svetielka na vianočných stromčekoch, čo svedčí o prísnych obmedzeniach a snahách o šetrenie, ktoré sú v súlade s aktuálnou ekonomickou situáciou. Odborári sa snažia zabezpečiť, aby sa tieto opatrenia neviedli na úkor komfortu a bezpečnosti zamestnancov a pacientov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie