fbpx

PRIESKUM: Voľby by vyhrala TÁTO strana. Smer by nevyskladal po novom väčšinu ani s Republikou

Milan Uhrík (vľavo) a Igor Matovič (vpravo). Zdroj: TASR/SR Bratislava voľbyEP24 Republika kandidátka BAX VoľbyEP24: Hnutie Republika predstavilo kandidátnu listinu, povedie ju Uhrík Na snímke predseda hnutia Republika Milan Uhrík počas tlačovej konferencie hnutia Republika, na ktorej predstavili kandidátnu listinu do volieb do Európskeho parlamentu v Bratislave 8. marca 2024. FOTO TASR - Dano Veselský, Jaroslav Novák

Podľa volebných preferencií prieskumnej agentúry NMS, ktoré sa zverejnili rok po voľbách, by Progresívne Slovensko vyhralo parlamentné voľby, ak by sa konali na začiatku októbra 2024, s podporou 24,4 percenta voličov.

Na druhom mieste by skončil Smer-SD s 20,5 percenta hlasov. V súčasnosti by Smer-SD nemal dostatok hlasov na vytvorenie väčšiny ani v koalícii s Republikou.

Do parlamentu by sa okrem PS a Smeru-SD dostalo 6 ďalších subjektov: Hlas-SD, Republika, KDH, SaS, Slovensko a Demokrati.

V porovnaní so septembrovým prieskumom sa preferencie Progresívneho Slovenska (PS) nezmenili, zatiaľ čo Smer-SD zaznamenal výrazný pokles o 3,4 percentuálneho bodu.

Podľa najnovšieho prieskumu sa na treťom mieste umiestnil Hlas-SD s 12 percentami, zatiaľ čo na štvrtom mieste skončilo hnutie Republika so 7,4 percentami hlasov. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH s 6,9 percentami, SaS s 6,2 percentami a tesne aj Demokrati s 5,1 percentami.

Volebný model. Zdroj: NMS

Otázne je, či by sa do parlamentu dostala aj strana Igora Matoviča. Ak by hnutie Slovensko a strana Za ľudí kandidovali ako koalícia, museli by získať aspoň 7 percent. Ak by sa rozhodli pre spoločnú kandidátku ako jedna politická strana, súčasný výsledok 5,2 percenta by im na prekročenie kvóra stačil.

Koaličná SNS je podľa prieskumu ďaleko pod hranicou zvoliteľnosti s 2,9 percentami hlasov. Lepšie výsledky dosiahli strana Sme rodina (3,9 percenta) a Maďarská aliancia (3,6 percenta), avšak ani jedna z týchto strán by sa do parlamentu nedostala.

Politický analytik NMS Market Research Slovakia Mikuláš Hanes uvádza, že pokles vo voličskej podpore strán vládnej koalície môže byť reakciou voličov na schválený konsolidačný balíček. Zároveň konštatuje, že Smer-SD by nedokázal získať väčšinu v parlamente, ani keby sa spojil s Republikou. Zároveň dodáva, že by bolo ťažké nájsť aj alternatívnu väčšinu z opozičných subjektov.

Pre rozdelenie mandátov v Národnej rade Slovenskej republiky by bola kľúčová forma, akou by subjekty SLOVENSKO a Za ľudí kandidovali vo voľbách.

Ak by sa rozhodli kandidovať ako jeden subjekt, rozdelenie mandátov by vyzeralo takto:

  • Progresívne Slovensko by získalo 42 mandátov,
  • Smer-SD 35 mandátov,
  • Hlas-SD 20 mandátov,
  • Republika 13 mandátov,
  • KDH 12 mandátov,
  • SaS 11 mandátov,
  • SLOVENSKO a Za ľudí by získali 9 mandátov, rovnako ako Demokrati.

Na druhej strane, ak by SLOVENSKO a Za ľudí kandidovali ako koalícia a nedostali sa do parlamentu, pomery síl by sa výrazne posunuli v prospech opozičných subjektov:

  • Progresívne Slovensko by získalo 45 mandátov,
  • Smer-SD by mal 37 mandátov,
  • Hlas-SD by obsadil 22 mandátov,
  • Republika a KDH by získali po 13 mandátov,
  • SaS 11 mandátov,
  • Demokrati 9 mandátov.

Prieskum agentúry NMS bol realizovaný online od 2. do 7. októbra na vzorke 1 000 respondentov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie