fbpx

Náhrada za Dolinkovú: Premiér podal prezidentovi NÁVRH na vymenovanie nového ministra zdravotníctva

Šutaj Eštok navrhol meno nového ministra zdravotníctva. Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Jakub Kotian

Predseda strany Hlas-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) na pozíciu ministra zdravotníctva Kamila Šaška, ktorý vystrieda Zuzanu Dolinkovú.

Šutaj Eštok o tom informoval na sociálnej sieti.

„Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu,“ píše v statuse.

Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva.

Kamil Šaško. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

„Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru HLAS-u ako aj koaličných partnerov. Verím, že dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku,“ dodáva.

Eštok poďakoval aj Zuzane Dolinkovej za jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. V náročných časoch podľa jeho slov dokázala napraviť zbabranú optimalizáciu siete nemocníc, spustiť výstavbu nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, ako aj začať rekonštrukcie siedmich veľkých nemocníc. Pod jej vedením sa podarilo umožniť 150 novým medikom štúdium a prax v nemocniciach, vyčleniť financie pre 100 nových ambulancií a riešiť situáciu nemocníc v Ružinove a na Rázsochách.

Premiér podal prezidentovi návrh na vymenovanie nového ministra zdravotníctva

Premiér Robert Fico po konzultáciách s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom podáva prezidentovi Petrovi Pellegrinimu návrh na vymenovanie Kamila Šaška za nového ministra zdravotníctva. Informoval o tom Tlačový odbor Úradu vlády.

Vláda zároveň odvolala Kamila Šaška z postu štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR. Meno nového štátneho tajomníka zatiaľ nie je známe.

Budúci minister zdravotníctva Kamil Šaško považuje upokojenie situácie v zdravotníctve za svoju hlavnú prioritu. Predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok potvrdil, že Šaško má jeho plnú dôveru. Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický vyjadril spokojnosť, že otázka ministra zdravotníctva sa vyrieši čo najskôr.

Podľa Matúša Šutaja Eštoka sa plánujú ďalšie rokovania o konsolidačnom balíčku so šéfom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským. Verí, že Kamil Šaško spolu s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD), ktorý je zodpovedný za vyjednávanie konsolidácie, spravia všetko pre to, aby vyhoveli požiadavkám lekárov.

SaS: Nominácia neznámeho Kamila Šaška je hazardom so zdravotníctvom. Pellegrini by ho nemal vymenovať

Podľa strany Sloboda a Solidarita je návrh Kamila Šaška na post ministra zdravotníctva úplne nezmyselný, keďže nepochopili vážne problémy slovenského zdravotníctva.

„Strana Hlas riskuje osud zdravotnej starostlivosti. V spolupráci s odbornou komunitou sme požadovali, aby ministerstvo viedol skúsený manažér, ktorý pozná sektor a chápe potreby pacientov a lekárov, a ktorý si získa rešpekt kľúčových hráčov. Bohužiaľ, s Kamilom Šaškom sa stane pravý opak. Nespokojnosť nebude len medzi lekármi a zdravotnými sestrami, ale aj medzi pacientmi. Ak prezident Peter Pellegrini naozaj záleží na zdravotnej starostlivosti na Slovensku, nemal by Kamila Šaška vymenovať za ministra,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

„Kamil Šaško je pre celý zdravotnícky sektor veľkou neznámou. Chýbajú mu skúsenosti a autorita. Ak chce uskutočniť nepopulárne opatrenia, ktoré sú v súčasnosti nevyhnutné, bude to problém. Namiesto toho, aby sa zdravotníctvo stalo prioritou vlády, chaos a zúfalstvo budú pokračovať. Volali sme po odbornej a rešpektovanej zmene, no dostávame ďalšiu politickú nomináciu. Kolaps zdravotníctva je tak o krok bližšie,“ doplnil tímový líder SaS Tomáš Szalay.

Opozičné hnutie Slovensko kritizuje nomináciu Kamila Šaška na post ministra zdravotníctva

„Kamil Šaško nemá žiadne skúsenosti v oblasti zdravotníctva, ale jeho svokrovci sa v tejto oblasti pohybujú už dlhé roky a sú známi ako košická smerácka chobotnica,“ povedal exminister zdravotníctva a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Opäť vidíme, že súčasná vládna garnitúra sa nezameriava na zlepšenie zdravotníctva, ale na to, aby uspokojila biznis záujmy svojich priateľov, rodiny a známych, pričom nezabúda ani na finančné skupiny,“ dodal Krajčí.

Podľa hnutia Slovensko tieto prepojenia a rodinkárstvo naznačujú, že zdravotníctvo pod vedením Šaška bude trpieť rovnako ako za Zuzany Dolinkovej.

„Nového ministra zdravotníctva, Kamila Šaška, čaká náročný rezort, množstvo problémov a chaos, ktorý po sebe ministerka Dolinková zanechala. Rastúce poplatky, kolabujúce ambulancie, tisícky chýbajúcich sestier, alebo rozpadajúce sa nemocnice si vyžadujú jeho okamžitú pozornosť.Najdôležitejšie ale bude, či sa mu podarí získať podporu premiéra, ktorý sa zdravotníctvu doteraz nevenoval. Bez toho, aby sa zo zdravotníctva stala premiérska téma, sa ťažké, ale potrebné riešenia pre naše zdravotníctvo nedajú zrealizovať,“ informuje v reakcii na jeho zvolenie aj podpredsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini vo štvrtok (10. októbra) prijme demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Na jej miesto vymenuje nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Ceremónia sa uskutoční v Prezidentskom paláci o 13.30 h, kde je plánovaný fototermín a príhovor prezidenta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie