fbpx

Atentát na Roberta Fica NEBOL teroristický čin. Chýbajú dôkazy

Robert Fico (vľavo) a Juraj Cintula (vpravo). Zdroj: TASR/Dano Veselský, Youtube/Juraj Cintula

Najvyšší súd v prípade pokusu o atentát na premiéra Roberta Fica nezistil dôkazy, ktoré by naznačovali, že išlo o teroristický čin. Napriek tomu zostáva páchateľ Juraj Cintula naďalej vo väzbe. Informáciu priniesol spravodajský web Aktuality, ktorý získal uznesenie o väzbe z polovice septembra.

Súdny senát zložený z troch sudcov vysvetlil, že terorizmus nastáva vtedy, keď páchateľ koná s úmyslom donútiť vládu k nejakému kroku, vynechaniu alebo znášaniu určitého stavu. Takéto dôkazy v prípade atentátu na Roberta Fica zatiaľ neboli predložené. Atentát v Handlovej, ktorý sa stal 15. mája, bol pôvodne vyšetrovaný ako pokus o úkladnú vraždu, ale po dvoch mesiacoch bol preklasifikovaný na terorizmus na základe listov páchateľa adresovaných jeho manželke. Najnovšie uznesenie však uvádza, že tieto dôkazy nie sú dostatočne presvedčivé.

Listy parafrázovala

Sudcovia Najvyššieho súdu uviedli, že nie je jasné, na akom základe došlo k zmene kvalifikácie prípadu na terorizmus.

V uznesení konštatovali, že jediné vysvetlenie ponúkla prokurátorka Generálnej prokuratúry, ktorá v auguste argumentovala, že Cintula vo väzbe písal listy manželke, v ktorých údajne uviedol, že útok na premiéra Roberta Fica vykonal z nesúhlasu s vládnou politikou, s cieľom zastaviť jeho pôsobenie a znefunkčniť vládu. Prokurátorka však listy parafrázovala, pričom súd po preštudovaní spisu dospel k záveru, že tieto tvrdenia z listov priamo nevyplývajú.

Najvyšší súd sa konkrétne zameral na listy, ktoré prokurátorka považovala za dôkaz terorizmu. V nich Cintula napísal manželke, že považuje Roberta Fica za „najhoršieho európskeho Judáša“ a zmienil sa, že mu „dal milosť“, keď ho nechal len na invalidnom vozíku. Súd však tieto vyjadrenia interpretoval inak a dospel k záveru, že útok bol motivovaný osobnou nenávisťou voči Ficovi a nie politickým zámerom či snahou o znefunkčnenie vlády.

Sudcovia Najvyššieho súdu upozornili aj na to, že prokurátorka pri vyjadrení k sťažnosti vo veci väzby odkazovala na starú výpoveď Juraja Cintulu, ktorú dal v deň atentátu, ešte predtým, než bol obvinený. Aj keď súd uznal, že ide o zákonný dôkaz, jeho použiteľnosť v ďalšom konaní je problematická, a to najmä štyri mesiace po udalosti.

Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa súdu sa pri rozhodovaní o predĺžení väzby po takomto čase vyžaduje vyššia miera preukázania dôvodnosti trestného stíhania než pri pôvodnom vznesení obvinenia. Taktiež treba zohľadniť, či dôkazy, vrátane výpovede obvineného, budú procesne použiteľné v ďalšom konaní. Sudcovia zdôraznili, že dôkazy musia byť dostatočné na preukázanie, že skutok spĺňa znaky teroristického činu.

V závere uznesenia Najvyšší súd skonštatoval, že doterajšie výsledky vyšetrovania nepreukázali, že útok na premiéra Roberta Fica možno považovať za teroristický čin, pokiaľ ide o rozhodovanie o väzbe.

Skutočnosť, že prokuratúra pokus o atentát považuje za terorizmus, má dosah aj na ďalšie prípady

Polícia začiatkom októbra obvinila muža zo schvaľovania terorizmu, ktorý vo svojom internetovom vysielaní otvorene vyjadroval podporu streľbe na Roberta Fica a vulgárne o nej hovoril. Predtým sa podobné prípady stíhali iba za schvaľovanie trestného činu, čo znamená nižšie tresty pre páchateľov.

Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Zdroj: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Napriek tomu, že Najvyšší súd uznal, že dôkazy o terorizme nie sú dostatočné, polícia a prokuratúra môžu naďalej hľadať dôkazy, ktoré by potvrdili obvinenie Juraja C. zo spáchania teroristického činu. Súd taktiež nezakazuje prokuratúre a vyšetrovateľke preklasifikovať skutok, ak sa objavia nové dôkazy.

Súd si však je istý, že podozrivý zo streľby je Cintula a existujú iné dôvody na jeho väzobné stíhanie. Prepustenie na slobodu preto nie je aktuálne reálne, vzhľadom na riziko, že by sa mohol skrývať alebo uniknúť pred trestným konaním. Súd tiež poukázal na potrebu preventívneho dohľadu, aby sa predišlo ďalšiemu podobnému incidentu.

Viaceré svedectvá potvrdzujú, že práve on bol páchateľom streľby v Handlovej v polovici mája. Motív sa tiež vyjasňuje; jedna zo svedkýň uviedla, že si všimla jeho vyjadrenia na Facebooku po voľbách v roku 2023, kde naznačoval, že „od Fica nám pomôže už len guľka“ alebo „Fica zastaví už len guľka.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie