fbpx

Slovenský predajca náhle zatvoril všetky obchody. Dôvod vedenie neoznámilo

Končí obľúbený slovenský predajca? Zdroj: Facebook/KaktusBike

Známy predajca bicyklov má zavreté všetky predajne na Slovensku. Dokonca má aj vypnutý e-shop. Ide o firmu Kaktus Bike, ktorej majiteľ mlčí o tom, čo bude ďalej. Najnovšie sa zistilo, že na majetok firmy už má siahať úverujúca banka.

Známy predajca bicyklov zastavil predaj vo svojich obchodoch. Na dverách už niekoľko dní visí, že majú inventúru. Na ich webovej stránke je napísané, že z technických príčin neprijímajú žiadne nové objednávky. Vedenie firmy Kaktus Bike neoznámilo ani zamestnancom dôvod prerušenia prevádzky, informuje o tom Denník E.

„Všetky naše predajne sú zavreté a my od majiteľa ani nevieme, dokedy to tak ešte bude a ani prečo sa to deje,“ hovorí pracovník jednej predajne.

Nedávno zatvorili bratislavskú predajňu v Troch vežiach na Bajkalskej ulici a presťahovali ju do zostávajúcej na Karloveskej ulici. Vlastníkom firmy sa pred pár rokmi stal Marián Fabian, ktorý uviedol, že na otázky denníka odpovie až po dokončení inventúry.

Zatvorené predajne vyvolávajú neistotu nielen u zamestnancov, dodávateľov či investorov, ale aj u zákazníkov, ktorí už zaplatili za objednané bicykle aj príslušenstvo. Predajca sa ich na vstupoch svojich zavretých prevádzok snaží upokojovať oznamom, že majú klopať a budú uspokojení.

Stojí za tým prepad záujmu o bicykle?

To, čo za zatvorenými obchodmi stojí, zatiaľ nie je známe. Majiteľ firmy Marián Fabian sa k problémom nevyjadruje. Podľa denníka za všetkým môže byť ťažké obdobie v odvetví. Prudký nárast záujmu o bicykle počas pandémie bol totiž vystriedaný výrazným poklesom dopytu.

Tento trend sa potvrdzuje aj na výsledkoch domácich výrobcov. Jednotka odvetvia Kellys Bicycles zaznamenala pokles zisku o takmer dva milióny eur, Dema a Belve dokonca skončili v strate. Náročnejší rok má za sebou aj MTBiker.

Samotná firma KTS Bike, pod ktorú spadá Kaktus Bike, v roku 2023 síce zvýšila svoje tržby na 5,1 milióna eur oproti 4,8 milióna eur v 2022. Avšak tento nárast nekopíruje tempo rozširovania jej obchodnej siete. Navyše, spoločnosť vlani zaznamenala prehĺbenie straty z 20-tisíc na 27-tisíc eur.

Zároveň Denník E poukazuje aj na to, že firmu zrejme trápi aj iný problém. Záznam v registri záložných práv naznačuje, že firma KTS Bike nespláca bankový úver. Tatra banka totiž v úvode októbra začala výkon záložného práva v súvislosti s päťmiliónovým úverom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie