fbpx

Máme piatich miliardárov. Forbes zostavil rebríček najbohatších Slovákov, pribudli aj nováčikovia

Horný rad zľava: Tomáš Chrenek, Jaroslav Haščák. Dolný rad zľava: Patrik Tkáč, Marián Hossa. Foto: TASR/Martin Baumann, TASR - Radovan Stoklasa, forbes.cz, forbes.sk

Slovenská verzia magazínu Forbes každoročne zverejňuje rebríček najbohatších Slovákov. Hodnoty ich majetkov sa pohybujú v desiatkach či stovkách miliónov eur. Zoznam tento rok obohatili výrazné zmeny či nové mená.

Prestížny magazín Forbes Slovensko predstavil rebríček 45 najbohatších Slovákov. Hodnota ich majetku sa pohybuje v desiatkach či stovkách miliónov eur, no päť priečok obsadili aj miliardári. V zozname nie je núdza o mnohé prekvapenia či nové tváre, píše Forbes.

Celková hodnota majetku predstavuje takmer 19 miliárd eur, čo je oproti roku 2023 nárast o približne 5 miliárd eur, kedy ich kumulovaná hodnota dosiahla necelých 15 miliárd eur.

Najbohatší sa tak stávajú čoraz bohatšími a ich počet pribúda. Na stúpajúcu hodnotu majetkov vplýva viacero faktorov.

„Väčšina firiem z portfólií najbohatších Slovákov sa pomerne dobre vyrovnala s náročnými časmi zvýšenej inflácie, energetickej krízy či nástupu vojny na Ukrajine. Milionári diverzifikujú svoje portfóliá a robia oportunistické rozhodnutia,“ vysvetlila šéfredaktorka Forbes Slovensko Lucia Okšová.

Ďalším dôvodom medziročného zvýšenia celkovej hodnoty majetkov by mal súvisieť s rastom aktív z portfólia boháčov na prvých piatich miestach. Napríklad rast v sektore zdravotníctva pozdvihol výšku majetku Tomáša Chreneka a jeho siete Agel, to isté platí aj v prípade Jaroslava Haščáka a Penty, ktorej vlajkovou loďou je sieť lekární Dr. Max, dodáva Okšová.

Rebríček v roku 2024 zaznamenal najväčšiu zmenu hneď na prvom mieste, na ktorom sa umiestnil Tomáš Chrenek, oceliarsky magnát a spolumajiteľ skupiny Moravia Steel, do ktorej patria napríklad Třinecké železiarne, ale aj zdravotníckej siete Agel.

Celková hodnota jeho majetku by mala dosiahnuť dve miliardy eur, čím na poste nahradil dlhoročného favorita Ivana Chrenka.

Rast majetku sa daril aj Patrikovi a Jozefovi Tkáčovcom, ktorí stoja za skupinou J&T. Na tento rok vyčíslil mesačník vo svojom zozname ich majetok na 1,89 miliardy eur, pričom jeho väčšia časť by mala pochádzať z viac ako 45-percentného podielu Jozefa Tkáča v J&T Finance Group.

Majetok v hodnote 1,8 miliardy eur patrí na 3. priečke Jaroslavovi Haščákovi, ktorý sa koncom septembra vrátil do vrcholového vedenia investičnej skupiny Penta. Na štvrté miesto sa s majetkom vo výške 1,4 miliardy eur prepadol dlhoročný víťaz rebríčka Chrenko, ktorému majetok medziročne poklesol o 300 miliónov eur, čo značí najväčší prepad v tohtoročnom rebríčku.

Päticu slovenských miliardárov uzatvára Ivan Jakabovič, dlhoročný partner J&T a druhý najväčší akcionár v J&T Finance Group, ktorý sa aj vďaka rastúcej hodnote tohto aktíva umiestnil s majetkom na úrovni 1,16 miliardy eur.

V rebríčku sa tento rok ocitlo aj niekoľko nových tvárí a šesť úplne nových debutantov, prevažne z radov predstaviteľov rodinných firiem. Nováčikom v rebríčku je Miroslav Labaš s rodinou, ktorá má v prevádzke sieť tridsiatich štyroch supermarketov Fresh v siedmich mestách na východe Slovenska.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie