fbpx

Rodiny čaká od budúceho roka daňový bonus po NOVOM. Niektoré domácnosti dostanú rovnú NULU

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Daňový bonus sa bude od roku 2025 vyplácať po novom. Legislatívna úprava reaguje aj na konsolidáciu, ktorá mnohým rodinám škrtne tieto príjmy.

Vyplácanie daňového bonusu sa od roku 2025 zásadne zmení. Ovplyvňuje to aj vládou schválený konsolidačný balíček, ktorý mnohým rodinám odkrojí z rozpočtu. Podľa nových pravidiel by bonus mal byť adresnejší a najmä pre rodiny s nízkymi príjmami, píše agentúra SITA.

Či je tomu skutočne tak, zhodnotil na Facebooku odborník na dane a odvody Jozef Mihál. Vysvetlil, že síce budú rodiny, ktorým príde vďaka daňovému bonusu viac peňazí, ale veľa ich nebude.

„Týkať sa to bude rodín s jedným živiteľom, a pokiaľ ide o zamestnancov, s hrubou mzdou na úrovni minimálnej mzdy (po novom 816 eur mesačne) a menej.“ upozornil.

Bonus vysvetlil na konkrétnych príkladoch. Na dieťa budú menej dostávať rodičia s hrubým mesačným zárobkom nad 2 477 eur. Rodičia, ktorého dieťa je vo veku do 14,99 rokov a hrubá mzda činí 2 477 eur mesačne, bude mať nárok na 100-eurový bonus. V prípade rovnakej mzdy rodiča, ktorého dieťa je vo veku od 15 do 17,99 rokov, obdrží bonus vo výške 50 eur.

Rodičia zarábajúci mesačne v hrubom 3 100 eur, ktorí majú dieťa vo veku do 14,99 rokov, dostanú mesačne 16,04 eur. Pri dieťati vo veku od 15 do 17,99 rokov nárok na daňový bonus zaniká a taktiež aj pri rodičoch s mesačným hrubým príjmom vyšším ako 3 100 eur.

Vyplácanie daňového bonusu od roku 2025. Zdroj: FB/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála

Ak sa hrubá mzda rodičov pohybuje medzi 3 200 až 3 600 eurami mesačne dostanú na deti vo veku do 14,99 rokov daňový bonus v rozmedzí od 37,38 do 2,74 eur, v závislosti od výšky zárobku. Nárok na bonus strácajú rodičia s vyšším zárobkom ako 3 600 eur.

Rodičia vysokoškolákov, ktorí majú od 18 do 24,99 rokov, prídu o daňový bonus úplne. Do konca roka 2024 ešte dostanú na účet 50 eur, od nového roka im príde rovná nula.

Mihál zároveň upozorňuje rodičov, ktorí žijú na Slovensku, ale sú zamestnaní v zahraničí, si od roku 2025 nebudú môcť uplatňovať daňový bonus. Vzťahuje sa to na pracujúcich rodičov v Českej republike, Maďarsku či ďalších susedných krajinách.

Navrhovaná legislatíva zruší vyplácanie daňového bonusu rodičom, ktorých 90 a viac percent príjmu pochádza zo zamestnania mimo územia Slovenska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie