fbpx

Ráž chce od Valla úpravu cyklotrasy na Vajanského nábreží, primátor však namieta

Na snímke zľava poslanec NR SR Richard Glück (Smer-SD), minister dopravy Jozef Ráž ml. (nom. Smer-SD) a poslanec NR SR Ján Mažgút (Smer-SD). Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Minister dopravy za stranu Smer, Jozef Ráž, predstavil v utorok výsledky štátneho dohľadu nad cyklotrasou na Vajanského nábreží. Tlačovú konferenciu však narušila skupina cyklistov, ktorá po cyklotrase jazdila a púšťala cirkusovú hudbu, píše denník SME.

Bolo ťažké pochopiť, prečo ministerstvo považuje situáciu na nábreží za nebezpečnú a prečo požaduje od primátora Bratislavy, Matúša Valla, aby ju zmenil. Ráž oznámil, že mesto dostalo výzvu na úpravu cyklotrasy do štyridsiatich dní. Ak mesto neodstráni obrubníky a cyklotrasu nezúži, hrozí mu pokuta 33-tisíc eur.

Primátor Vallo s týmito opatreniami nesúhlasí a tvrdí, že značenie je v súlade s predpismi. Obrubníky podľa neho zvyšujú bezpečnosť cyklistov a boli schválené krajským dopravným inšpektorátom. Vallo nevylúčil použitie menej masívnych obrubníkov, ktoré by stále zabezpečovali ochranu cyklistov, ale upozornil, že cyklotrasu využívajú aj rodiny s deťmi.

Zákon, ktorý ministerstvu umožňuje dohliadať na cesty, vstúpil do platnosti 1. augusta. Poslanec Ján Mažgút z Smeru upozornil, že novela sa netýka len Bratislavy, ale všetkých samospráv, ktoré by nemali konať svojvoľne. Zmienil tiež, že cyklotrasu predtým kritizoval aj dopravný inšpektorát, ale po úpravách vydal súhlasné stanovisko.

Ministerstvo dopravy môže vykonávať dohľad nad cestami, ak samospráva prijme opatrenia, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo plynulosť dopravy. Cyklisti, ktorí boli prítomní na tlačovej konferencii, vyjadrili nespokojnosť s rozhodnutím ministerstva a poukazovali na to, že na opačnej strane Dunaja je ďalšia cyklotrasa.

Zákon „lex Vajanského“, ktorý predložili poslanci Smeru Ján Mažgút a Erik Kaliňák, bol ostro kritizovaný Vallom, ktorý tvrdí, že cyklotrasu poslanci zneužívajú na populistické ciele, aj napriek tomu, že projekt bol už dávno upravený. Podľa Valla sa cyklotrasa na Vajanského stala jednou z najobľúbenejších v Bratislave, a dáta potvrdzujú, že jazdné doby pre autá sú už porovnateľné s obdobím pred realizáciou projektu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie