Ako na „slow fashion“? Toto sú tipy, čo mať v šatníku a kde nakupovať

Zdroj: reprofoto YouTube/BBC News, Pexels/ Damir

Koncept „slow fashion“ alebo „pomalá móda“ vznikla ako reakcia na „fast fashion“ – rýchlu módu, ktorá podporuje neustálu produkciu lacného oblečenia, ale často aj nekvalitného a hlavne s nízkou životnosťou.

Tento fenomén sa prvýkrát objavil v 80. a v 90. rokoch, keď nadnárodné či svetové módne značky začali presúvať výrobu oblečenia do krajín s lacnou pracovnou silou – krajiny „tretieho sveta“ či Ázia. Fast fashion bolo umožnené, aby ceny oblečenia boli rýchlo znížené a aby sa rýchlo reagovalo na súčasné trendy.

Tieto aspekty viedli k environmentálnym a sociálnym problémom a k masívnej spotrebe oblečenia. Okrem toho, továrne na oblečenie typu fast fashion sú nehygienické, zamestnanci pracujú vo veľmi nebezpečných podmienkach, kde môžu umrieť. Taktiež pracovníci dostávajú mizernú mzdu za extrémne veľa odpracovaných hodín – v skratke, je to moderné otroctvo.

Udržateľná móda je ekologická a aktuálna. Zdroj: Pixabay

Začiatkom 21. storočia sa slow fashion začalo formovať ako hnutie, ktoré reaguje dodnes na negatívne dôsledky fast fashion. Prvýkrát pojem „slow fashion“ použila dizajnérka a aktivistka za environmentalitu Kate Fletcher, ktorá začala propagovať tento pojem.

Slow fashion sa zameriava hlavne na kvalitu, nie na kvantitu, etické procesy vo výrobe, ekologickú zodpovednosť a vyššiu trvanlivosť oblečenia než majú fast fashion kúsky. Cieľom slow fashion je zníženie plytvania oblečením a jeho negatívnemu dosahu na životné prostredie.

Ekológia je aktuálna a dôležitá téma. Zdroj: Pixabay

Slow fashion sa nemení kvôli trendom, pretože sa nezhoduje s tradičným chápaním módnych trendov, ktoré sú naopak pre fast fashion veľmi charakteristické. Namiesto sezónnych trendových kúskov podporuje nadčasové kúsky, ktoré vydržia aj niekoľko rokov, pretože sú správne navrhnuté a vyrobené.

Pod tým môžeme chápať klasické strihy a farby, ktoré sú stále aktuálne aj niekoľko rokov. Napriek tomu aj v slow fashion existujú určité trendy, ale udržateľné. Tým sú napríklad kúsky vyrobené z recyklovaných materiálov, etických značiek, certifikácií „fair trade“ a aj vďaka technológiám, ktoré vyrobia kúsok oblečenia s minimálnym množstvom odpadu.

Toto sú kroky, v čom spočíva slow fashion:

1. Etická výroba – pracovníci vo výrobnom reťazci majú férové podmienky aj prislúchajúci plat, okrem toho pracujú v bezpečnom priestore, kde sa rešpektujú ľudské práva.
2. Kvalita materiálov – materiály, z ktorých sa vyrábajú jednotlivé kúsky odevov, sú kvalitné, napríklad je to organická bavlna, recyklované látky alebo materiály, ktoré majú nízky dosah na životné prostredie.
3. Dizajn odevu – slow fashion uprednostňuje kúsky, ktoré budú vždy aktuálne a nevyjdú z módy po jednej sezóne. Ide o jednoduché a univerzálne kúsky, ktoré sa ľahko dajú skombinovať s viacerými kúskami a to rôznymi spôsobmi.

4. Zníženie odpadu – na výrobu odevov využívajú recykláciu a upcykláciu starých kúskov, taktiež podporujú značky, ktoré vyrábajú slow fashion kúsky a vyprodukujú minimálny odpad.
5. Lokálna výroba – uprednostňujú výrobu oblečenia v miestnych komunitách, opačne ako fast fashion, kde je všetko sústredené v Ázii. Okrem toho znižujú emisie uhlíka, ktoré by doprava z Ázie veľmi zvýšila. Miestna ekonomika je tiež výnosnejšia.

Lokálna výroba oblečenia je raritná a preto aj vzácnejšia. Zdroj: Freepik

Ktoré kúsky by ste mali vlastniť a mať vo svojom šatníku?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie