fbpx

V Poľsku objavili obeť povodní z Česka: Môže ísť o ženu z auta, ktoré strhla voda

Snímka ukazujúca vyliatu rieku Odru v poľskom meste Olawa. Zdroj: TASR/PAP

Medzi deviatimi obeťami septembrových povodní v Poľsku je aj česká občianka, uviedol v utorok (8.10.) poľský premiér Donald Tusk. Podľa neho zrejme zomrela ešte na českej strane. Poľský predseda vlády o tom informoval vo svojom vyhlásení, ktorým chcel zamedziť šíreniu dezinformácií o tom, že vláda údajne tají oveľa väčší počet obetí záplav.

Češka by mohla byť jednou z osôb, ktoré cestovali v aute, ktoré 14. septembra v obci Lipová-Lázně na Jesenicku strhol rozbúrený potok Staříč. „Stále sa bavíme o deviatich mŕtvych v oblastiach povodní. Medzi nich s najväčšou pravdepodobnosťou patrí česká občianka, ktorá zomrela ešte na českej strane, jeden nemecký občan a sedem poľských občanov,“ citovala Tuska stanica Radio ZET.

„Od poľských kolegov sme získali informáciu o náleze tela. V tejto chvíli preverujeme, či by sa nemohlo jednať o jednu z nezvestných osôb, po ktorých pátrame od septembrových povodní na Jesenicku. Aktuálne nemáme k prípadu viac informácií, akonáhle to okolnosti dovolia, budeme informovať,“ uviedla policajná hovorkyňa Miluše Zajícová.

V Česku sa stále nezvestuje niekoľko osôb, v prípade posádky auta ide o dvoch mužov a jednu ženu. Z automobilu v dravom prúde sa dokázal dostať jeden človek na breh, ďalší zostali vo vnútri. Zničené vozidlo našla polícia o dva dni neskôr zhruba pol kilometra ďaleko. Nikto v ňom nebol. Potok Staříč sa vlieva v Jeseníku do rieky Belej. Jej tok pokračuje do Poľska. Aj preto českí policajti požiadali o pomoc poľských kolegov.

„Keď som videl, ako sa všetko vo vode mlelo, kamene, a to aj obrovské, kmene stromov, autá a ďalšie najrôznejšie naplaveniny, je jasné, že stať sa mohlo čokoľvek. Fakt hrôza! Telá to mohlo aj rozomlieť. Nechcem sa ale k tomu vyjadrovať. Je to nešťastie, ktoré obec výrazne zasiahlo. Pre nás citlivá vec. Všetci to boli kamaráti, jeden z nich náš hájnik,“ povedal pre novinky.cz starosta Lipového-lázní Vladimír Šantrůček.

Poľskom sa šíria fámy, že vláda tají stovky mŕtvych

„Je to samozrejme tragédia, ale chcel by som, aby sa toto dostalo ku všetkým, ktorí by z toho chceli robiť špinavú politiku. Nikomu sa neuľavilo šírením dezinformácií o stovkách mŕtvych a o tom, ako sa vláda snaží tieto fakty zakryť. Dúfam, že sme definitívne uzavreli túto chmúrnu kapitolu poľskej politiky, ktorou bol tento typ špekulácií a dezinformácií,“ dodal Tusk.

Podľa českých úradov mali záplavy v Česku päť obetí a niekoľko ďalších osôb bolo k dnešnému dňu nezvestných. Poľsko patrilo vedľa Česka ku krajinám strednej Európy, v ktorých nechali povodne z polovice septembra najväčšie následky. Najtragickejšie záplavy za dve desaťročia zničili množstvo miest najmä v povodí rieky Odra, ktorá pramení v Česku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie