fbpx

Toto je 10 vecí, ktoré bývajú v domácnosti špinavšie než záchod

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Myslíte si, že nič vo vašej domácnosti na sebe nemôže mať viac baktérií ako doska na vašej toalete? To je veľká chyba! Plné bacilov, vírusov či baktérií sú oveľa nenápadnejšie veci okolo nás, do ktorých by sme to často vôbec nepovedali.

Po použití toalety si každý z nás ide automaticky umyť ruky. Popravde povedané, toalety niektorých z nás sú ale oveľa čistejšie a menej pokryté vírusmi a baktériami ako iné veci, ktorých sa denne dotýkame. A ani nás nenapadne ich očistiť, sterilizovať alebo si po ich použití umývať ruky. A aj v starostlivo udržiavanej domácnosti je množstvo prehliadaných vecí a miest, ktoré nás hneď špinou nebijú do očí, napriek tomu môžu ukrývať veľa nebezpečných baktérií. Ktorým veciam by ste teda mali venovať pozornosť a mali by ste ich pravidelne čistiť?

Kľučky a vypínače

Schválne, skúste si niekedy uvedomiť, koľkokrát za deň používate kľučky, vypínače a najrôznejšie úchytky, a to nielen vy, ale celá rodina. A koľkokrát na ne siahame špinavými rukami. Napríklad keď sa vrátime z vonku, prvé, na čo siahneme, sú kľučky a vypínače. A aj keď napríklad na prvý pohľad vyzerajú čisto, len sa hemžia mikroorganizmy. Ale aj tak patrí k najčastejším miestam, na ktoré si pri upratovaní nespomenieme. Na ich upratovanie sa skvele hodia jednorazové antibakteriálne obrúsky. Môžete ale použiť napríklad aj octový roztok a papierové utierky.

Mobil

Vedeli ste, že si k uchu prikladáte až 10x špinavšiu vec, než je záchodová doštička? Mobil je veľkým semeniskom mikroorganizmov, ako sú baktérie, plesne alebo kvasinky. Mikróby sa na telefónoch koncentrujú, pretože s prístrojmi neustále manipulujeme. Na dotykový mobil siahate v autobuse, na nákupoch a často aj na záchode… Výsledkom je skutočná „chuťovka“. Mobily sú tiež náchylnejšie na zachytávanie nečistôt z dôvodu prenášania vo vreckách, kabelkách a batohoch. Pritom ich čistenie je veľmi jednoduché. Stačí telefón vypnúť a raz týždenne utrieť handričkou s dezinfekciou. Odborník na baktérie profesor Hugh Pennington z univerzity v škótskom Aberdeene ľuďom radí, aby pre istotu svoje mobilné telefóny nikomu nepožičiavali. Nezabúdajte tiež, že pravidelné čistenie elektronických zariadení, ktoré používajú dotykovú obrazovku, je tiež dôležitou súčasťou bežnej údržby a zachovania dlhej životnosti.

Klávesy a ovládače

Klávesy a ovládače sú ďalšie veci, ktorých sa dotýkame stále a denne. Podľa odborníkov je hlavne klávesnica čo do množstva baktérií, vírusov a roztočov jedno z najkoncentrovanejších miest. Nielen častým používaním sa do nej totiž dostávajú zvyšky kože, prach, rôzne omrvinky a nečistoty. Klávesnicu by ste mali správne čistiť aspoň raz do mesiaca. Než sa pustíte do čistenia, presvedčte sa, že ste klávesnicu odpojili od počítača (aj tú bezdrôtovú). Pokiaľ je klávesnica súčasťou notebooku, rozhodne ho vypnite. Prach a nečistoty potom opatrne vysajte pomocou vysávača, ktorý nastavte na ten najnižší výkon. Vyskúšať môžete aj špeciálnu čistiacu plastelínu, ktorú doslova zatlačíte do klávesnice a potom ju opatrne ťaháte von vrátane nečistôt, najmä prachu. Na samotné čistenie klávesnice sa odporúča buď špeciálny čistiaci prostriedok na klávesnice, alebo iný na báze alkoholu. Na utieranie sa dobre hodia vatové tampóny a pre priestory medzi tlačidlami využite vatové tyčinky. Podobne môžete vyčistiť aj myš alebo napríklad televízny ovládač.

Zubné kefky

Baktérie z vašich úst sa vo vlhkých štetinách kefky veselo množia. Meňte ho preto najmenej každé tri mesiace. Pokiaľ máte navyše kúpeľňu spoločnú so záchodom a spláchnete bez zatvorenej misy, miniatúrne kvapôčky znečistenej vody sa dostanú až šesť metrov od toalety po celej kúpeľni. Teda aj na kefku na zuby. Majte ju preto ideálne schovanú v skrinke. Raz za čas ju ponorte na dvadsať minút do ústnej vody, tým sa významne prečistí.

Hubky na umývanie riadu

Sú neoceniteľným pomocníkom, ale zároveň aj zdraví najnebezpečnejším predmetom vo vašej domácnosti. Môžeme ich nazvať doslova liahňou baktérií. Tých na ich povrchu žije neuveriteľných 7 miliárd! Obvyklé vyplákanie a vyžmýkanie nestačí, množstvo baktérií zostáva vo vnútri a zvyšky vlhkosti im poskytujú ideálne podmienky pre úspešné množenie. Takže ak chcete mať riad po umytí naozaj „čistý“ a uchrániť svoje zdravie, treba hubky priebežne dezinfikovať. Okrem nemilosrdného vyhodenia je najlepším spôsobom, ako hubku vyčistiť, mikrovlnná rúra alebo umývačka.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie