fbpx

Aktuálne štatistiky rakoviny: Pre Slovákov je druhým najväčším zabijakom, v tomto kraji je najvyššia úmrtnosť

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Rakovina je azda najväčším strašiakom pre ľudí na celom svete. Nevyhnú sa jej ani mnohí Slováci. Onkologické ochorenia sú dlhodobo druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a nebyť COVID-19, aj úmrtí na Slovensku, informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojej webovej stránke.

Podľa najnovších údajov a výpočtov z Národného centra zdravotníckych informácií pribudlo najviac prípadov rakoviny kože, kolorekta a prsníka.

Celosvetovo medzi deťmi dlhodobo dominujú prípady rakoviny mozgu a leukémie, v dospelej populácii je to rakovina kože, kolorekta (hrubého čreva, konečníka a rektosigmoidového spojenia), prsníka, prostaty a pľúc. Počet nových prípadov má aj na Slovensku stúpajúci trend, s miernymi výkyvmi ovplyvnenými pandémiou.

Aktuálne štatistiky rakoviny

Okrem smutného prvenstva iných zhubných nádorov kože (7 788 novodiagnostikovaných prípadov v roku 2021), pribudlo 4 521 nových prípadov rakoviny kolorekta (s najvyšším zastúpením vo vekovej skupine 70 – 74 rokov a významnou prevahou mužov), 3 408 nových prípadov rakoviny prsníka (s najvyšším zastúpením vo vekovej skupine 65 – 69, pričom nárast pacientiek je od 35. roku života) a 2 804 zhubných ochorení prostaty (s najvyšším zastúpením vo vekovej skupine 66 – 69 rokov, pričom nárast pacientov je od 55. roku života).

Na Slovensku boli onkologické dáta dlhodobo zanedbané aj napriek ich atraktívnosti. Až do minulého roku sa Národný onkologický register viedol v zastaranom systéme, ktorý počítal len s ručným prepisovaním údajov z papiera, bez možnosti rozvoja. Neumožňoval ani elektronické hlásenia, ani automatizované spracúvanie elektronických formulárov, ich kontrolu či opravu.

„Personálnymi zmenami, kompletnou migráciou dát do nové systému a jeho plánovaným rozvojom, ktorý počíta s údajmi z viacerých relevantných zdrojov bez zbytočného zaťaženia lekárov, urobilo Národné centrum zdravotníckych informácii v roku 2022 v oblasti onkodát viac ako za uplynulých desať rokov,“ hovorí riaditeľka sekcie správy zdravotníckych dát Martina Nagyová o významných krokoch, vďaka ktorým by mal byť Národný onkologický register Slovenskej republiky (NOR SR) aktualizovaný do konca roka 2023.

Prvým úspechom sú očakávané počty novodiagnostikovaných prípadov zhubných nádorov v Národnom onkologickom registri za roky 2017 až 2021. Zdrojom pre výpočet prezentovaných pohľadov sú údaje o uhradenej zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní a údaje o úmrtiach.

Prezentované infografiky čiastočne dopĺňajú chýbajúce informácie týkajúce sa výskytu zhubných nádorov v Slovenskej republike, ktoré spracováva Národný onkologický register Slovenskej republiky (NOR SR).

Aktuálne prezentované výsledky vychádzajú z algoritmu pre výpočet očakávaných incidenčných (novodiagnostikovaných) prípadov zhubných nádorov vyvinutého na základe poznatkov získaných zo spolupráce so zástupcami MZ SR a odborníkmi v oblasti onkológie. Predmetné bolo realizované v rámci aktivít projektu zameraného na dátovú reformu v zdravotníctve.

Štatistiky rakoviny sú hrozivé najmä v Banskobystrickom kraji

Medzi regióny s najvyššou úmrtnosťou na nádorové ochorenia patrí Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). V rakovine krčka maternice dokonca župa obsadila najvyššiu priečku, píše portál Pravda.sk.

Na Slovensku najviac ľudí umiera na kardiovaskulárne ochorenia (vlani 45 percent), hneď za nimi nasledujú nádorové (25 percent). Alarmujúca situácia je podľa odborníkov v Banskobystrickom kraji, kde sú v jednotlivých okresoch výrazné rozdiely v zaočkovanosti detí proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý je pôvodcom viacerých typov rakoviny.

Odborníci zdôrazňujú, že na boj s týmto ochorením je veľmi účinné očkovanie. V odľahlejších oblastiach je však na nízkej úrovni. Túto situáciu chcú zvrátiť.

Najzaočkovanejšie okresy sú tam Žiar nad Hronom (71,5 percenta) a Banská Štiavnica (54,5 percenta). Najnižšie číslo evidujú v okresoch Lučenec (20,4 percenta) a Brezno (26,4 percenta). Práve v Žiari nad Hronom je vraj situácia v rámci diagnostikovania tohto ochorenia najkritickejšia a možno práve preto je tam aj väčší záujem o očkovanie.

Každoročne diagnostikujú v rámci celého Slovenska 600 až 700 žien s rakovinou krčka maternice. V rovnakom časovom horizonte umrie na toto ochorenie 200 až 300 pacientok. V Banskobystrickom kraji zomrelo v rokoch 1996 až 2022 na rakovinu krčka maternice, vulvy či pošvy 12,6 ženy na 100-tisíc obyvateľov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie