fbpx

Večerná modlitba pre každého. Porozprávajte sa pred spaním s Bohom

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash

Ak hľadáte pokojné ukončenie dňa, večerné modlitby vám môžu priniesť pocit pokoja a vďačnosti. V čase, keď sa deň chýli ku koncu, je modlitba skvelou príležitosťou na zhodnotenie udalostí, ktoré ste zažili, a na zverenie svojich myšlienok Bohu.

Modlitba pred spaním môže byť zároveň spôsobom, ako poďakovať za všetky požehnania a prosiť o ochranu pre blízkych i pre seba. V článku vám prinášame niekoľko inšpiratívnych večerných modlitieb, ktoré vám pomôžu naladiť sa na pokojný a oddychový spánok.

Ak hľadáte inšpiráciu na ranné modlitby, ktoré vás ešte viac spoja s Bohom, nájdete ich tu:

1. Večerná modlitba

Pominul sa deň so svojimi starosťami a radosťami, prácami a záujmami, zhonom a nepokojom.

Prichádzam k tebe, Otče, aby som v tvojej prítomnosti našiel pokoj a rovnováhu. Všetko, čo som dnes prežil, vkladám do tvojich rúk – ako si nás to učil skrze svojho apoštola Petra.

Ťažko mi zavše padlo prerušiť pracovný proces, pretrhnúť chod myšlienok (zdali sa mi také dôležité!), upriamiť sa len na teba, osloviť ťa a zahľadieť sa tvojimi očami na svoju činnosť. Maj so mnou súcit, že sa mi to zriedka podarilo. Zabúdal som, že si blízko, že sa prizeráš, čo sa so mnou deje. Niekedy som dokonca zapochyboval, či ma máš rád – najmä v čase neúspechu, poníženia, nedorozumenia a utrpenia.

Ďakujem ti aj za ne a za všetky nepríjemnosti a protivenstvá tohto dňa. Ty vieš, prečo museli príjsť. Usmerni moje city a myšlienky, slová a rozhodnutia, aby som v súlade s tvojou vôľou a v tvojej láske zakončil tento deň. Odporúčam do tvojej otcovskej dobroty rodinu a príbuzných, priateľov a známych, najmä tých, ktorí dnes večer na teba zabudnú alebo nenájdu cestu k tebe. Daj nám osviežujúci spánok a pokojnú noc v nádeji, že bdieš nad nami.

Viem, že ani dnes nebolo všetko v poriadku. Človek si tak ľahko pletie láskavosť so zmäkčilosťou, umiernenosť s lenivosťou, prísnosť s tvrdosťou, opatrnosť s falošnosťou, ústupčivosť so zbabelosťou, sebaobranu s klamstvom, odškodňovanie s krádežou, poriadkumilovnosť s pedantnosťou, veľkorysosť s povoľnosťou, pevnosť s bezohľadnosťou, angažovanosť s ctižiadostivosťou, spravodlivosť s egoizmom, kritickosť so závisťou, zmysel pre česť s pýchou, puritanizmus s mravnosťou.

Daj, aby som sa nepokúšal klamať ani teba ani seba (krátke spytovanie svedomia). Hriechy zasahujú aj teba, lebo si Otcom všetkých ľudí. Mňa však zrania a iným sťažujú život. Každý veľmi závažný hriech vyhasína vo mne nadprirodzený život tvojej milosti. Prosím ťa, odpusť mi, uzdrav ma a pomôž mi naprávať zlo dobrom. Otče nás…, Zdravas…, Sláva… Amen

2. Večerná modlitba prosby

Keď sa raz schýli deň môjho života, prijmi ma ako svoje dieťa, ktoré daputovalo domov. Daj, aby som ti ostal verný – za každú cenu! – a mohol raz byť medzi tými, ktorých privítaš slovami: „Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta“ (Mt 25, 34). Idem na odpočinok V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

3. Večerná modlitba za požehnanie

Ježiš, požehnaj nás dnes odpočinkom a dobrým spánkom. Odpusť nám činy, ktorými sme ťa dnes nectili. Ďakujeme ti za to, že nás tak veľmi miluješ a že nás poznáš skrz-naskrz. Každý deň potrebujeme tvoju pomoc a ďakujeme ti, že nám dávaš silu a učíš nás, že s tebou sú aj ťažké veci možné. Požehnaj našu rodinu a náš domov a ochraňuj nás počas noci. Nech nás strážia a ochraňujú tvoji anjeli tak, ako si nám zasľúbil.

Povedal si, že sme ako ovce a ty nás vedieš a chrániš presne ako pastier. Poznáš naše mená a dávaš nám pocítiť, že sme výnimoční a milovaní. Keď sme zranení, utišuješ našu bolesť. Ďakujeme ti, Ježiš, že sa o nás staráš a že si nám dal na pomoc mamu/otca/rodičov/náhradných rodičov/farárov. Ďakujeme ti za Bibliu a za to, že nás v živote učíš veci, vďaka ktorými rastieme. Požehnaj ľudí na tomto svete a pomôž im spoznať tvoju lásku. Ďakujeme ti za všetkých, ktorí nám tak veľmi pomáhajú — za učiteľov, lekárov, policajtov, hasičov a mnohých ďalších.

Ďakujeme ti, že máš skvelý plán pre naše životy. Pomôž nám počúvať ťa a milovať stále viac. Keď sa ráno prebudíme, vyčar úsmev na našich tvárach a vlož svoje zámery do našich sŕdc, aby sme boli pripravení začať nový deň. Milujeme ťa, Ježiš. Dobrú noc. V Ježišovom vzácnom mene, amen.

4. Večerná modlitba za dobrý spánok

Nebeský Otec, ktorý dávaš svojim deťom odpočinok, zaplav ma pokojom, ktorý prevyšuje každý rozum, keď si dnes večer líham do postele. Prosím, aby si zmiernil ťarchu jarma, ktoré nosím. Túžim byť dobrou mamou, manželkou a priateľkou a viem, že môj prístup, moje množstvo energie a duchovný život na to nebudú stačiť bez poriadneho duchovného odpočinku, ktorý mi túžiš dať. Buď milostivý, ó Pane, a dopraj svojmu dieťaťu sladký spánok. V mene Ježiš, amen.

5. Večerná modlitba vyčerpanej mamy

Drahý Otec na nebesiach, prichádzam pred teba vyčerpaná a ubitá týmto dlhým dňom. Byť mamou je niekedy také náročné! Často sa cítim bezmocná a nedostatočná. Nikdy neviem, čo očakávať. Často neviem, čo robiť. Neustále zmeny ma mätú. Každodenné komplikácie mi pripomínajú, aká som odkázaná.

V Liste Židom sa hovorí, že k tebe môžem prichádzať s dôverou a prijať milosrdenstvo a milosť, ktorú potrebujem. A tak k tebe prichádzam teraz a skladám všetky svoje bremená k tvojim nohám. Mám pocit, že ma premáhajú detaily života. Zdá sa mi, že sa nikdy nepohnem vpred. Len čo upracem neporiadok na jednom mieste, vynorí sa hneď niekde inde. Len čo si začnem myslieť, že ako mama viem, čo robím, moje dieťa vstúpi do novej etapy života. Len čo začnem mať pocit, že sme si vytvorili ustálenú rutinu, niekto sa zraní alebo ochorie. Sú dni, keď premýšľam, či som vôbec na materstvo stavaná.

Viem, že som dnes zlyhala a neoslavovala ťa. Zlyhala som v láske voči tebe. Zlyhala som, pretože som svojim deťom neodovzdala milosrdenstvo, ktoré si mi dal. Odpusť mi, že bojujem vlastnými silami. Odpusť mi môj strach z neznáma v materstve. Odpusť mi, že vkladám nádej do vecí, okolností či vlastnej sily namiesto teba. Odpusť mi moju netrpezlivosť a túžbu, aby život išiel tak, ako si to predstavujem. Každý tento hriech a zlyhanie mi pripomína, ako veľmi potrebujem Spasiteľa. Dnešok mi pripomína, že potrebujem Ježiša ešte viac ako včera a že zajtra ho budem potrebovať ešte viac.

Modlím sa, aby si zajtra bol so mnou vo všetkých pádoch a vzostupoch môjho dňa. Daj, nech nachádzam radosť v tebe a nie v okolnostiach života. Pomôž mi nebáť sa akýchkoľvek komplikácií. Pomôž mi milovať moje deti a dobre im slúžiť. Pomôž mi užívať si každý okamih strávený s nimi a nepremárniť ho starosťami o budúce momenty. Aj keď to možno necítim, pripomínaj mi, že si stále so mnou a nikdy ma neopustíš a nezanecháš. Daj, nech si dnes v pokoji oddýchnem s vedomím, že aj keď niekedy vybuchnem, ty ma nikdy nezanecháš. Modlím sa, nech ráno otvorím oči, aby som našla milosť, čerstvú a novú, pripravenú na prijatie. Amen.

6. Večerná modlitba pred spaním

Ukladám sa na spánok
modlím sa, nech Pán
stráži tento spiaci svet,
každého chlapčeka a dievčatko.

Požehnaj deti, čo sú ďaleko,
tých, čo sa modliť nevedia,
tých, čo sa dobre necítia,
i dieťatko, čo sa potklo a spadlo.

Požehnaj šteniatko na dolnom konci ulice,
susedov, čo ešte len stretnem,
požehnaj najmä moju mamku a ocka.

Len jedna vec, čo chcem povedať,
ešte než uzavriem ďalší deň,
chcem ti poďakovať, Pane, za všetko,
čím ma požehnávaš.

Požehnaj dieťa, ktorého domov je v troskách,
bábätká, čo sa ešte nenarodili,
požehnaj tých, čo nesú tvoje slovo
k srdciam, ktoré ho ešte nepočuli.

Požehnaj všetky svoje deti všade na svete,
dúfam, že vedia, ako veľmi ti na nich záleží,
snáď jedného dňa budem môcť ísť
a povedať im, ako ich ľúbiš.

Požehnaj aj moju babku a dedka,
všetkých mojich priateľov a všetko, čo robia,
požehnaj každú vetvičku na mojom rodinnom strome.

Ešte jedna vec, ktorú ti poviem –
žasnem nad všetkým, čo konáš
a poďakujem ešte raz, pretože je pravdou,
že ma požehnávaš.

7. Večerná modlitba vďaky

Milosrdný Otče klaniam sa Ti, chválim Ťa a ďakujem Ti za celý dnešný deň, ktorý som mohol prežiť z tvojej milosti. Otče vyznávam sa Ti, že som Ťa hriechmi urazil… zmiluj sa nado mnou, odpusť mi.

Priviň ma prosím Ťa k svojmu Srdcu, aby som cítil tlkot Tvojho milujúceho Srdca. Ďakujem Ti, milujem Ťa.

Otče môj, nech je zvelebené Tvoje sväté Meno! Nech je zvelebený Tvoj jednorodený Syn, náš Spasiteľ! Nech je zvelebený Duch Svätý, náš Posvätiteľ!

Ďakujem Ti Otče, že si nám dal Bohorodičku, ktorá je dobrotivá, láskavá, milostivá, skrze ktorú si nám daroval svojho Syna, aby sme mali večný život.

Drahá Matka Panna Mária prosím Ťa, skrze tvojich svätých anjelov predlož Bohu naše prosby na nebeský oltár za nás, chorých a trpiacich.

Požehnaj naše rodiny, všetkých členov v skupine, mládež, kňazov, biskupov a misionárov v našich farnostiach.

Mária, Matka naša, Nepoškvrnená Čistota skry nás pod svoj materinský plášť a pomôž nám zachovať čistotu našich sŕdc. Urýchli milostivý čas, keď tvoje Nepoškvrnené Srdce zvíťazí.

Svätý Jozef, buď naším mocným orodovníkom na ceste k Bohu. Amen

8. Večerná modlitba za hriechy

Chráň nás, Otče, keď bedlíme, opatruj nás, keď spíme, daj, aby sme bdeli s Kristom a odpočívali pokojne. Chystáme sa odpočívať, Pane budem spať, ty sám bedli nado mnou.

Drahá Matka, Panna Mária, pomôž mi spasiť si dušu. Svätý anjel strážca, ochraňuj ma.

Otče náš…
Nech nás žehná Pán, nech nás chráni od zlého a nech nás privedie do večného života. Amen.

9. Večerná modlitba podľa sv. Františka Saleského

Pane, všemohúci Bože, môj Stvoriteľ a Otec,

verím v teba, klaniam sa ti, dúfam v teba a milujem ťa. Z celého srdca a v detskej úprimnosti ti ďakujem za všetky milosti a dobré skutky tohto dňa, ktorý sa práve končí. Tvoja Otcovská láska mi každodenne dáva mnoho telesného a duchovného dobra. Každý úder môjho srdca, každý môj dych zvestuje tvoju všemohúcnosť, múdrosť a dobrotu. Preto ti, Bože, túžim veľa ďakovať a klaňať sa ti. Ďakujem ti nielen za seba, ale aj za mojich blízkych (konkrétne vymenovať, za koho Bohu ďakujem) a za všetkých ľudí, zvlášť za tých, ktorí ti neďakujú.

Ďakujem ti, Bože, aj za tvoju milosť, ktorá mi počas dňa pomohla zostať vernou mojim snahám o cnosti a zbožnosť: (konkrétne vymenovať, ktoré predsavzatie sa mi počas dňa podarilo zachovať). Hlboko ľutujem všetky svoje hriechy, chyby, nevernosť a nevďačnosť voči tebe, Bože: (konkrétne vymenovať, čo sa mi počas dňa naopak nepodarilo). Všetko zlo a zvrátenosť hriechu vo mne vyvoláva živý pocit neľúbosti a odporu. So synovskou dôverou ťa preto prosím o odpustenie a sľubujem, že pri ťažkostiach a pokušeniach už nebudem ľahostajná, ale budem vytrvalo bojovať proti vlastnej hriešnosti. Rozhodujem sa dať si lepší pozor, aby som neupadla do svojich predošlých chýb a hriechov.

Do tvojej ochrany, Bože, odporúčam počas noci svoje telo, svoju dušu, svojich príbuzných, dobrodincov, priateľov (konkrétne vymenovať, koho Bohu zverujem) a celú Katolícku cirkev.

Panna Mária, oroduj za mňa a v noci ma chráň!
Svätý Jozef, oroduj za mňa a v noci ma chráň!
Anjel strážny, môj patrón, oroduj za mňa a v noci ma chráň!

Amen.

10. Večerná modlitba k Ježišovi Kristovi

Pane, uberáme sa na nočný odpočinok, preto obdaruj pokojom naše duše i telá. Chráň nás od hriešnych a zmyselných snov. Utíš naše vášne. Uhas ohnivé strely zlého ducha, ktorými nás chce raniť. Utlm naše hriešne, pozemské túžby. Obdaruj nás pravou múdrosťou a správnym zmýšľaním, úprimným srdcom a pokojným spánkom bez pokušení. Prebuď nás v čase nočnej modlitby a upevni nás vo vernom zachovávaní Božích prikázaní, aby sme vždy mali na mysli tvoju svätú vôľu. Pomôž nám, aby sme ťa pri nočnom bdení velebili, ospevovali, dobrorečili ti a chválili tvoje slávne a vznešené meno, Otca i Syna i Svätého Ducha, teraz i vždycky i na veky vekov. Amen.

Preslávna Panna a Bohorodička, prijmi naše modlitby a predlož ich svojmu Synovi a nášmu Bohu, nech tvojím prostredníctvom osvieti a spasí naše duše.

Naša nádej je Otec, naše útočište Syn a náš ochranca je Svätý Duch. Svätá Trojica, Bože náš, sláva tebe.

Dôstojné je velebiť teba, Bohorodička, vždy blažená a nepoškvrnená Matka nášho Boha. Čestnejšia si ako cherubíni a neporovnateľne slávnejšia ako serafíni, bez porušenia si porodila Boha Slovo, opravdivá Bohorodička, velebíme ťa.

Amen.

11. Ďakovná večerná modlitba

Pred krížom Tvojím, môj Pane, kľačím,

za všetko, čo urobil si pre mňa dnes, úprimne Ti vďačím.

Pred Tvojím krížom kľačím s veľkou pokorou,

buď mne aj mojej rodine vždy oporou.

Ďakujem Ti v túto večernú hodinu,

že ochraňoval si počas dňa mňa i moju rodinu.

Ver, že zajtra pokľaknem pred Tvoj kríž zas,

dovtedy ochraňuj a žehnaj všetkých nás.

Amen.

12. Večerná modlitba ochrany

Dobrý Bože,

ležím v posteli a vkladám sa do tvojich dobrotivých rúk. Daj, nech v nich nájdem útočisko plné dôvery. Spočívam v tvojom láskyplnom náručí ako dieťa v matkinom objatí.

Objím ma túto noc svojou láskou a svojím pokojom. Osloboď ma od všetkého, čo na mňa dolieha. Daj mi schopnosť jednoducho padnúť do tvojho náručia, v dôvere, že ma zachytíš a že mi dopraješ pokojný spánok.

Amen.

13. Večerná modlitba za anjelov strážnych

Môj Stvoriteľ, prosím, pomôž mi dnes v noci k pokojnému a hlbokému spánku.

Prosím, zošli mi anjelov strážnych, ktorí by môj domov chránili zo strany severnej, južnej, východnej aj západnej. Predstavujem si svoj dom obklopený božským bielym svetlom Tvojej ochraňujúcej lásky. Som ochotný/á odovzdať Tebe a anjelom všetky svoje starosti a obavy, aby sa nimi moja duša nemusela v noci trápiť. Prosím, zošli mi anjelskych utešiteľov, aby som si mohol/a vychutnávať prekrásny nočný spánok.

Amen.

14. Večerná modlitba za vďaku

Milý Bože,

ďakujem ti za dnešný deň.

Ďakujem ti za všetky požehnania, ktoré si mi dal. Odpusť mi prosím všetky moje chyby a hriechy, ktoré som dnes spáchal. Ochraňuj moju rodinu a priateľov a daruj nám všetkým pokoj a zdravie. Pane, prosím ťa o pokojný spánok a novú silu na zajtrajší deň. Nech tvoja láska a milosť sprevádzajú všetky moje kroky.

Amen.

15. Večerná modlitba k láskavému Bohu

Otče môj láskavý.

Koniec môjho dnešného duševného dňa sťahuj silou svojou všemocnou očistou mojej duše od všetkých napáchaných dnešným dňom hriechov a nes túto prichádzajúcu noc bdelosťou svojho vševidiaceho pohľadu do Božej ochrannej náruče schovanú moju dušu pred každou temnou nástrahou, v ktorej láskavom mocenskom objatí sa stanem dušou ukolísanou svojim láskavým Božím Otcom do spokojného snenia, bez desivých ničivostných moju psychiku snov narúšajúcich a ráno sa nestanem dušou telom nikdy viac slabou a unavenou, lebo tvoj Boží otcovský bozk mojej duši na dobrú noc, niesť bude silový náboj mocenský do každého dňa do všetkých mojich telesných miest.

Blízkosťou láskavej tvojej Božej ochrany bude táto noc pre moju dušu oázou pokoja a duševného kľudu, v ktorého cítenosti moc jeho narušenosti žiadna temná sila do otvorenia jeho ochrannej vrstvy Bohom stráženej nikdy nenájde ako jej narušiteľ. Boha bude túto dnešnú noc volať moja duša k Božej stráži na pomoc do sily, ktorej dotyk sa pre celú temnotu stane okamžikom vyslovenia týchto slov navždy pekelný hrob, ktorého náhrobný kameň neprekročí do mojej blízkosti žiaden pekelný tieň. Križovaním Božím dostáva touto chvíľou Bohom duša moja ku tejto dnešnej noci nedotknuteľnú pečať ochrany Božieho jej pomazania, od ktorého žiarivostného Božieho pohladenia sa touto chvíľou stáva pre celú pekelnú sieň duševná bytosť neviditeľná.

Amen.

16. Večerná modlitba za chorých

Milý Bože.

Pomáhaj z neba všetkým chorým na svete,
podporuj tých, ktorí stratili všetku nádej na uzdravenie,
utešuj tých, ktorí kričia alebo plačú pre svoju veľkú bolesť,
chráň tých, ktorí nemôžu dostať starostlivosť alebo liečbu
kvôli nedostatku materiálnych zdrojov, či z nevedomosti,
podporuj tých, ktorí nemôžu odpočívať, pretože musia pracovať,
uľavuj tým, ktorí hľadajú menej bolestivú polohu na lôžku,
sprevádzaj tých, ktorí trávia bezsenné noci,
navštív tých, ktorí vidia, že choroba marí ich projekty,
osvecuj tých, ktorí strávia „temnú noc“ a zúfalstvo,
dotýkaj sa končatín a svalov, ktoré stratili pohyblivosť,
osvecuje tých, ktorí vidia klesať svoju vieru
a cítia sa napadnutí pochybnosťami, ktoré ich trápia,
upokojuj tých, ktorí sú nedočkaví, že sa ich stav nezlepšuje,
upokojuj tých, ktorí sa trasú bolesťou a kŕčmi,
dodaj trpezlivosť, pokoru a vytrvalosť tým, ktorí rehabilitujú,
prinavráť pokoj a radosť tým, ktorí boli naplnení trápením,
zmierňuj utrpenie najslabších a starších ľudí,
bdej vedľa postele tých, ktorí stratili vedomie,
priveď umierajúcich do večnej radosti,
veď tých, ktorí to najviac potrebujú, k stretnutiu s Bohom,
a hojne žehnaj tých, ktorí im pomáhajú v ich bolestiach,
upokojujú ich v trápení a chránia ich pomocou lásky.

Amen.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie