fbpx

VIDEO: Fico nazval novinárov „krvilačnými bastardmi“. Eštoka navádzal, aby reportéra Denníka N poslal „do riti“

Na snímke zľava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie po pracovnom kongrese Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne 8. októbra 2024. Zdroj: FOTO TASR/Ján Krošlák

Žurnalisti by mali mať na výkon povolania zákonom danú kvalifikáciu, tvrdí premiér. Na vláde to plánujú riešiť tým, že vznikne nový mediálny úrad, ktorý novinárom stanoví pravidlá. Po otázkach na spory vládnych strán Robert Fico nevynechal nadávky na novinárov. Informuje o tom portál Denník N..

Dnes (8.10.) sa premiér Robert Fico zúčastnil na tlačovej konferencii spolu s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom a predsedom SNS Andrejom Dankom. Dôvodom bola téma ohľadom dofinancovania samospráv. Avšak premiér sa vyjadril aj k tomu, čo si myslí o novinároch a o spôsobe, akým médiá informujú o vláde.

Novinárov označil za „krvilačných bastardov“

Premiér pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve. „Advokát, notár, sudca, právnik musí mať vysokoškolské právnické vzdelanie. Prečo by nemalo platiť, že novinárom bude iba ten, kto je buď žurnalista vyštudovaný alebo absolvoval nejakú rekvalifikáciu? Mali by ste byť súčasťou možno nejakých stavovských organizácií, kde budete mať nejaké disciplinárne konania, podobne ako majú advokáti,“ odkázal predseda vlády novinárom.

Podľa neho sa médiá vyjadrujú „neúctivo a hanebne“. Tvrdí, že novinári by mali mať zákonom určenú kvalifikáciu na výkon svojej práce, a plánujú o tom diskutovať na vláde. „Musí existovať právo na opravu, právo na odpoveď, lebo taký mediálny bordel ako tu, neexistuje nikde na svete,“ vyhlásil premiér.

„Ste išli proti nám ako krvilační bastardi. Ste posadnutí diablom. Keď nás vidíte, tak začnete tancovať tanec haka, aby ste si povedali, že ako ich teraz podrežeme. Veď sa spamätajte!“ povedal predseda vlády.

Opäť sa snažil zodpovednosť za májový atentát hodiť na novinárov. „Prečo mi strelili do brucha? Spamätajte sa! Som zvedavý, čo urobíte, ak sa objavia informácie v súvislosti s atentátom,“ dodal bez ďalších konkrétností.

Inštruoval Šutaja Eštoka, aby poslal novinára „do riti“

Navyše, keď sa reportér Denníka N predsedu Hlasu Matúša Šutaja Eštoka spýtal na útoky Andreja Danka na jeho poslancov, ruchové mikrofóny zachytili premiéra, ako inštruuje svojho ministra: „Pošli ho… do riti ho pošli,“ povedal Fico.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Denník N (@dennikn)

Nastolia reformu pre médiá

Podpredseda Národnej rady Andrej Danko na stretnutí povedal, že pripravujú reformu a zriadia Národný mediálny úrad.

„Nesiete plnú zodpovednosť a ja chcem avizovať, že pripravíme Národný mediálny úrad. Budeme sa baviť aj o stavovských organizáciách médií a o pravidlách, pretože ak si niektorí myslíte, že nás môžete špiniť a haniť bez toho, aby ste niesli zodpovednosť, tak vás chcem ubezpečiť, že reforma do médií príde,“ oznámil Danko.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie